Тед По: САД ће се више активирати око Косова

Мислим да ће Вашингтон бити више укључен и треба да буде више укључен у решавање овог питања и можда помери ЕУ на неку другу улогу

Копредседавајући српског кокуса у америчком Конгресу, конгресмен из Тексаса Тед По очекује да ће се Вашингтон активирати по питању дијалога Београда и Приштине

„Мислим да ће Вашингтон бити више укључен и треба да буде више укључен у решавање овог питања и можда помери ЕУ на неку другу улогу, јер мислим да САД могу да помогну да подстакну, не само Србију, већ и Косово, да седну за преговарачки сто и реше питања која их разједају већ годинама“, каже за Глас Америке конгресмен По.

По његовом мишљењу, Косово је било део проблема, због неспремности да покушају да нађу компромис и дугорочно решење зарад мира у региону. Он додаје да му је драго што се САД више ангажују на Западном Балкану, а сматра да и Конгрес сада чини више.

„У смислу да смо подносили резолуције да, када се говори о ратним злочинима који су се догодили у региону у протеклих 20, 25 година, сви који су били умешани у ратне злочине буду гоњени, било да потичу са Косова, из Босне и Херцеговине или Србије, уместо да се фокусирамо само на оно о чему светски медији желе да се говори, а то је – Србија“, каже По.

Конгресмен По крајем године одлази у пензију, а у новом сазиву Конгреса, у јануару, на положају у кокусу замениће га републикански конгресмен из Охаја, бригадни генерал Стив Стајверс, подсећа Глас Америке.

На опроштајном пријему који је за Поа приредио српски кокус, заједно са амбасадом Србије у Вашингтону, одато је признање конгресмену за рад на јачању српско-америчких веза, а уједно се пожелела добродошлица његовом наследнику, преноси Глас Америке.

Конгресмен По копредседавао је српским кокусом од 2012. године а повлачи се из Конгреса у тренутку када, по свему судећи, почиње интензивније ангажовање САД у дијалогу Србије и Косова. Конгресмен из Охаја Стив Стајверс је 35 година био члан Националне гарде Охаја, која има програм партнерства са српском војском већ 12 година.

Он је изјавио да је посетио Србију у том капацитету и као члан конгресне делегације. Стајверс је рекао да му је драго што преузима дужност од конгресмена Поа који „има сјајно наслеђе као глас разума, неко ко повезује људе и решава проблеме“.

„Ово је врло опасан тренутак у региону и драго ми је што ћу радити на томе да пробамо да подстакнемо дијалог, помогнемо, не намећемо решења али посредујемо у проналажењу решења на флексибилан начин, која ће бити у интересу српског народа, владе и цркве“, додао је он.

Војна сарадња биће један од приоритета за Стајверса, али, како каже, такође и скретање веће пажње на Западни Балкан у целини.

„Са таксама које је Косово увело Србији, са трансформацијом Косовских безбедносних снага у војску, тренутно постоји много тензија. Волео бих да видим да људи боље сарађују и да та питања буду више видљива у америцкој администрацији како бисмо преузели активну улогу, не да намећемо своје идеје другима него као посредник. Подржавамо дијалог под покровитељством ЕУ који ће, надам се, дати резултате“, напомиње Стајверс.

Конгресмен Стајверс намерава да новоизабране чланове Конгреса, али и искусне колеге који нису у српском кокусу, информише и, како каже, „едукује“ о значају Западног Балкана и вредностима које Србија дели са САД.

На опроштајном пријему, српски амбасадор у Вашингтону Дјерђ Матковић говорио је о интегритету судије и конгресмена Теда Поа, као и његовом доприносу бољем разумевању Србије и САД.

Иако се По повлачи из Конгреса, он каже да не намерава да још оде у пензију и да ће се бавити политиком на неки други начин, у својој родној држави.

 

Извор Танјуг/Б92, 20. децембар 2018.