Novosti: Strah od Trampovog gotovog rešenja za KiM

U nastavku pregovora Amerika planira da preuzme vodeću ulogu i vuče poteze koji mogu biti štetni po naše nacionalne interese

Odlučnost Bele kuće da se u što skorije vreme razreši kosovski čvor, „tako što bi se zadovoljili interesi obeju zemalja“, što je u svom pismu predsedniku Aleksandru Vučiću napisao prvi čovek SAD Donald Tramp, ne znači i da će Vašington formalno preuzeti posredničku palicu iz ruku Brisela, ali će vući ključne poteze. Ovo nosi opasnost da Amerika, pre svega, pred Beograd stavi ponudu „uzmi ili ostavi“ odnosno da sastavi gotovo rešenje.

Prema našim izvorima, Evropa će i dalje sloviti za formalnog posrednika u dijalogu, a „probuđeni“ i poslovično nama nenaklonjeni Amerikanci imaće mnogo širu ulogu u kreiranju dogovora i zato će naša strana u narednim danima još tvrđe insistirati da se u finiš bitke za konačan status južne pokrajine uključe Rusija i Kina.

Kopredsedavajući srpskog kokusa u američkom Kongresu, Ted Po, smatra da će Vašington u narednom periodu možda „pomeriti EU na neku drugu ulogu“:

— SAD mogu da pomognu i da podstaknu ne samo Srbiju, već i Kosovo da sednu za pregovarački sto i reše pitanja koja ih razjedaju godinama. Kosovo je bilo deo problema zbog nespremnosti da se nađe kompromis i dugoročno rešenje radi mira u regionu.

Poruka Trampa da bi trebalo da se postigne sporazum koji bi zadovoljio obe strane, prema mišljenju političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, može da signalizira mogući zaokret u politici SAD, koja trenutno ima dva pristupa. On objašnjava da Tramp od starta prema Albancima nije imao blagonaklon stav kao njegovi prethodnici, ali i upozorava da je uticaj ljudi iz senke i tzv. duboke države koji podržavaju Prištinu i dalje jak:

— Uključivanje SAD u pregovarački proces može biti pozitivno, jer Albanci sa KiM samo u Vašingtonu vide autoritet. Ali, ukoliko se Amerika ozbiljnije umeša, Srbija bi morala da ima garancije da se stvari neće oteti kontroli i zato bi trebalo da insistira da za pregovaračkim stolom obavezno bude i mesto za Rusiju.

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže, za Novosti, da su SAD i dosad više ili manje bile indirektno uključene u proces dijaloga, a po Trampovoj najavi zaključuje da će SAD nadalje značajnije nadgledati proces, određivati njegov tempo i davati opšte smernice, ali da će EU i dalje ostati glavni posrednik.

— EU su dobile mandat da posreduju u dijalogu od Generalne skupštine UN 2010. godine, i ako bi sada Vašington odredio specijalnog izaslanika za dijalog i on bi morao da prođe tu istu proceduru, kako bi imao legitiman mandat, a to bi dugo trajalo – kaže Đukanović.

Pismo predsednika SAD Donalda Trampa upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, u Evropskoj uniji se, međutim, ne tumači kao da Vašington preuzima vodeću ulogu u dijalogu, već „kao signal podrške i ohrabrenja za dijalog koji se vodi pod okriljem EU“.

— Dijalog Beograda i Prištine vode predsednici Vučić i Tači uz posredovanje visoke predstavnice Federike Mogerini, a SAD su važan partner u tom procesu – istakla je portparolka EK Maja Kocijančič.

Ona je navela da EU ima „jasne parametre“ kada je u pitanju moguće rešenje u dijalogu Beograda i Prištine:

— U toku je rad na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa. To bi dovelo do trajnog rešenja za otvorena pitanja, koje mora da bude zasnovano na međunarodnom pravu, u skladu sa EU zakonima i prihvatljivo za sve zemlje članice.

NE PROPUSTITE OVU PRILIKU
U pismu koje je američki predsednik Donald Tramp uputio predsedniku Vučiću kaže se:

„Dragi gospodine predsedniče, bilo je zadovoljstvo videti Vas u Parizu tokom proslave Dana primirja. Sjedinjene Države cene vaše liderstvo, posebno u obezbeđivanju pune normalizacije odnosa sa Kosovom.

S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma sa Kosovom, koji će doneti dugo željeni mir u regionu, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obeju zemalja. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, bezbednost i ekonomski rast.

Takođe, apelujem na obe strane da što je pre moguće postignu dogovor o normalizaciji i da se uzdrže od postupaka koji to otežavaju. Mirni i produktivni odnosi između Srbije i Kosova bili bi prekretnica za region. Sjedinjene Američke Države su spremne da u tome pomognu.

Sporazum između Srbije i Kosova je nadohvat ruke. Radujem se prilici da Vas i predsednika Hašima Tačija ugostim u Beloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo istorijski sporazum.“

 

Izvor Večernje novosti, 21. decembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u