НАТО: Радо бисмо видели црногорске војнике у Ираку

“НАТО мисија у Ираку отворена је за све чланице и партнере и радо бисмо поздравили црногорско учешће у овој мисији”

НАТО мисија у Ираку отворена је за све чланице и партнере и радо бисмо поздравили црногорско учешће у овој мисији.

То је рекао званичник Алијансе на брифингу у седишту НАТО-а, а преноси подгоричка штампа.

Министар одбране Предраг Бошковић рекао је прошлог месеца да је Црна Гора заинтересована за логистичке позиције на аеродрому у Багдаду, где је могуће да ће послати једног или два официра.

Мисија у Ираку покренута је на јулском Самиту НАТО у Бриселу и уследила је на захтев Владе у Багдаду. Председник Мило Ђукановић казао је новинарима на маргинама тог Самита да Црна Гора има намеру да пошаље војнике у Ирак.

И Побједа и Вијести данас објављују речи неименованог званичника који наводи да уколико је Црна Гора доставила писмо намере да се прикључи мисији, оно још није дошло до степена политичког одлучивања о учешћу, али би требало да је у процедури.

“Следећи корак био би да размотре понуду коју је доставила Црна Гора и да процене да ли тиме попуњавају празнине које имају. Ако не, они ће рећи не и понудити нешто друго. Ако да, контактираће Црну Гору и рећи да ће их номиновати за потенцијалног партнера у операцији”, појаснио је он, додавши да пре самог учешћа предстоји усаглашавање правних и финансијских детаља.

 

Извор Бета/Б92, 24. децембар 2018.