NATO: Rado bismo videli crnogorske vojnike u Iraku

“NATO misija u Iraku otvorena je za sve članice i partnere i rado bismo pozdravili crnogorsko učešće u ovoj misiji”

NATO misija u Iraku otvorena je za sve članice i partnere i rado bismo pozdravili crnogorsko učešće u ovoj misiji.

To je rekao zvaničnik Alijanse na brifingu u sedištu NATO-a, a prenosi podgorička štampa.

Ministar odbrane Predrag Bošković rekao je prošlog meseca da je Crna Gora zainteresovana za logističke pozicije na aerodromu u Bagdadu, gde je moguće da će poslati jednog ili dva oficira.

Misija u Iraku pokrenuta je na julskom Samitu NATO u Briselu i usledila je na zahtev Vlade u Bagdadu. Predsednik Milo Đukanović kazao je novinarima na marginama tog Samita da Crna Gora ima nameru da pošalje vojnike u Irak.

I Pobjeda i Vijesti danas objavljuju reči neimenovanog zvaničnika koji navodi da ukoliko je Crna Gora dostavila pismo namere da se priključi misiji, ono još nije došlo do stepena političkog odlučivanja o učešću, ali bi trebalo da je u proceduri.

“Sledeći korak bio bi da razmotre ponudu koju je dostavila Crna Gora i da procene da li time popunjavaju praznine koje imaju. Ako ne, oni će reći ne i ponuditi nešto drugo. Ako da, kontaktiraće Crnu Goru i reći da će ih nominovati za potencijalnog partnera u operaciji”, pojasnio je on, dodavši da pre samog učešća predstoji usaglašavanje pravnih i finansijskih detalja.

 

Izvor Beta/B92, 24. decembar 2018.

Pratite nas na YouTube-u