Božićna depresija na Volstritu

Tramp izjavio da su Federalne rezerve jedini problem ekonomije SAD

Berza u Sjedinjenim Američkim Državama božićno veče dočekuje u padu nezapamćenom u poslednjih 10 godina. Deo američke federalne vlade i dalje je zatvoren, jer Kongres i predsednik Donald Tramp ne mogu da se dogovore o budžetu za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Akcije kompanija su danas ponovo pale na Volstritu zbog zabrinutosti vezane za usporavanje ekonomskog rasta, blokade američke vlade i medijskih izveštaja da je Tramp imao razgovore o otpuštanju predsednika FED-a Džeroma Pauela.

Uvom trenutku niko ne može da odgovori koliko će trajati ova blokada finansiranja američke vlade pre svega jer su demokrate u Kongresu vrlo odlučne da ne prihvate predlog Trampa da se za gradnju zida izdvoji pet milijardi. Oni nude 1,3 milijarde.

Tramp je, u međuvremenu, dolio ulje na vatru i snažno kritikovao američku centralnu banku, navodeći da je FED jedini problem koji ima ekonomija te zemlje.

“Oni nemaju osećaj za tržište”, napisao je Tramp na Tviteru.

“FED je poput snažnog golfera koji ne može da postigne pogodak jer nema osećaj – takav ne može da ubaci!”, dodao je američki predsednik.

Berza božićno veče dočekuje u padu nezapamćenom u poslednjih 10 godina. Pojedini političari imaju toliko negativne prognoze da predviđaju da Volstrit čeka kolaps gori od onog 1929, kada su celo društvo i privreda doživeli sunovrat.

Do srede se ne mogu očekivati veće promene i deblokada vlade jer su svi kongresmeni otišli svojim kućama zbog proslave Božića.

Republikanci pokušavaju da naprave kompromis do 31. decembra, s obzirom na to da 3. januara stupa na snagu novi Kongres kada će Trampu biti još teže da isposluje to što želi.

CRNE PROGNOZE
Američki političar Ron Pol upozorava da je Volstrit osuđen na pad od 50 procenata.

“Jednom kada aktuelna volatilnost pokaže da se tržište bikova (intenzivnog rasta) neće obnoviti, ljudi će da požure prema izlazima (rasprodaji deonica)”, izjavio je nedavno Pol za američku TV mrežu CNBC.

Upozorio je da bi ovogodišnje negativne korekcije na Volstritu mogle da budu najava epskog kolapsa privrede, i da bi se taj kolaps mogao dogoditi i pre nego što investitori misle.

Volstrit će, prema rečima bivšeg republikanskog predsedničkog kandidata, postati sve ranjiviji, što će izazvati stanje u privredi slično Velikoj depresiji.

“Moglo bi biti gore nego 1929. godine”, izjavio je Pol u intervjuu za CNBC.

Te godine, američka berza je pala za skoro 90 odsto.

Pol već godinama upozorava da je pad Volstrita neizbežan, prenosi televizija, i dodaje da je, prema njegovim rečima, aktuelni američko-kineski trgovinski rat sve veći faktor rizika za privredu.

Kao uzrok svih problema, Pol je naveo politiku kvantitativnog labavljenja američke Uprave federalnih rezervi SAD, koja je, kako tvrdi, stvorila “najveći mehur u istoriji čovečanstva”.

Indeks S&P 500 je do podneva po lokalnom vremenu pao za 43 poena, odnosno za 1,8 odsto, na 2.373 poena, Dau Džons se strmoglavio za čak 436 poena, ili 2,0 procenta, na 22.008 bodova, a tehnološki indeks Nasdak je skliznuo za 72 boda, ili za 1,1 posto, na 6.260 poena, prenela je agencija AP.

 

Izvor Tanjug/RTS, 25. decembar 2018.