Ухапшени родитељи Давида Драгичевића, реаговала ЕУ

Бањалучка полиција јутрос је ухапсила Давора Драгичевића због сумње да је починио кривично дело угрожавање сигурности

Припадници Полицијске управе Бањалука јутрос су привели Давора Драгичевића, а недуго потом на Тргу Крајине ухапшена је и Давидова мајка Сузана Радановић, потом и народни посланик Драшко Станивуковић и Бранислав Бореновић лидер ПДП-а, као и бивши посланик Адам Шукало. У међувремену је дошло и до инцидената, један грађанин је кренуо на полицију, више њих га је хапсило, због чега је дошло до нагуравања полиције и грађана.

Давидова мајка Сузана појавила се у центру Бањалуке и придружила се окупљеним грађанима. Она је јутрос била ухапшена, а касније је присуствовала претресу куће. Окупљени грађани из паркa кренули су у шетњу.

Људи који су били окупљени на Тргу Крајине малопре су прешли преко пута улице, у парк Петра Кочића.

Након што је поново дошло до контакта супротстављених страна ухапшен је по други пут данас Драшко Станивуковић, народни посланик.

Полиција је направила дупли кордон испред окупљених. Грађани чуче и седе на платоу, испред полицајаца.

На Трг стиже још “корњача” под пуном опремом за разбијање протеста.

НЕКОЛИКО ОСОБА ПОВРЕЂЕНО НА ТРГУ КРАЈИНЕ, БАЧЕН ТОПОВСКИ УДАР
На Тргу Крајине тензије се не смирују. Како јавља новинар Српска.инфо портала, након што је уклоњено Давидово срце, грађани су направили импровизовано и у њему запалили свеће, због чега је дошло до сукоба између грађана и полиције.

Полиција је разбила демонстрације и почела да уклања друго срце са трга и том приликом неколико грађана је повређено.

Неко је, како јавља наш новинар, бацио топовски удар пред комуналце.

Hapšenje na Trgu Krajine

Hapšenje na Trgu Krajine

Posted by Srpskainfo.com on Tuesday, 25 December 2018

Драшко Станивуковић, народни посланик и Бранислав Бореновић, лидер ПДП пуштени су из притвора и поново се придружили грађанима на Тргу Крајине.

Драшко је поручио полицајцима да их треба бити срамота, те да не иде нигде са трга.

ПОТРАГА ЗА МУШКАРЦЕМ КОЈИ ЈЕ УДАРИО ПОЛИЦАЈЦА
Службеник Полицијске управе Бањалука физички је нападнут данас на Тргу Крајине од стране једног од окупљених чланова групе “Правда за Давида”, саопштено је из полиције.

— Непознати мушкарац ударио је песницом у главу полицијског службеника приликом предузимања службених мера и радњи, наког чега се удаљио у непознатом правцу. У току је рад на идентификовању особе која је починила овај напад, а о свему наведеном обавештено је Окружно јавно тужилаштво Бањалука – саопштено је из ПУ Бањалука.

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕУ ДУБОКО ЗАБРИНУТА ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ
Делегација Европске уније и Канцеларија специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини дубоко су забринути због ситуације у Бањалуци од јутрос, након што су ухапшени Давор Драгичевић и Сузана Радановић, родитељи убијеног младића Давида. На Тргу Крајиан дошло је до сукоба окупшљених грађа на и полиције, па су приведени и народни посланик Драшко Станивуковић и Бранислав Бореновић лидер ПДП-а, као и бивши посланик Адам Шукало.

— Затражили смо од Министарства за унутрашње послове хитно објашњење тренутних хапшења различитих особа повезаних са групом “Правда за Давида”, укључујући и Давора Драгичевића, као и опозиционе политичаре. Будно пратимо развој ситуације у Бањалуци и апелујемо на све да остану мирни и суздрже се од насиља – поручили су из ЕУ, а о целом догађају детаљно можете прочитати у нашем блогу уживо.

Амбасадор Вигемарк и амбасадори земаља чланица Европске уније у Босни и Херцеговини недавно су се срели с Давором Драгичевићем и Муризом Мемићем.

— Поздрављамо њихове неуморне напоре да мирним путем траже правду поводом смрти својих синова. Запањујуће је да су двојица очева у потрази за правдом због својих мртвих синова успели изазвати више негодовања због недостатка владавине права и некажњавања у БиХ него било која политичка странка. Данашњи развој догађаја у Бањалуци шаље негативну и алармирајућу поруку о стању владавине права у БиХ. И даље ћемо будно наставити пратити развој догађаја и позивамо све на смиреност и суздржавање од насиља – нагласили су.

Срце које је стајало у центру Бањалуке на Тргу Крајине, као подсетник на трагичну смрти младића Давида Драгичевића, на месту где су се грађани скоро девет месеци окупљали и тражили правду за убијеног младића је уклоњено.

Окупљени грађани су звиждали, галамили, негодовали, па чак и заплакали.

— Не дирајте то, то је симбол слободе – говорили су окупљени грађани, али су комунални полицајци наставили да уносе ствари са трга у комби.

Са споменика је скинут натпис „Давидов трг“, након чега су грађани запевали песму „Клинац у гету“.

Један грађанин је улетео међу полицију како би узео дрвену шаку, али су га они успели савладати.

Инспектори Полицијске управе Бањалука управо су дошли пред кућу Давора Драгичевића, како Српска.инфо сазнаје, издата је наредба да се претресе кућа.

Испред куће су Давидова мајка Сузана Радановић и адвокат Предраг Толимир.

Сузана тражи да нико од полицајаца не улази сам у собе већ искључиво у пратњи ње или адвоката.

Инспектор се куне да нема разлога да сумња у било шта.

На трг стигао је паук да носи Даворово ауто, а у међувремену су полицајци правили кордон. Грађани негодују, али аутомобил управо одвозе.

Један полицајац је повређен, задобио је огреботине по глави. Тражи се Хитна помоћ да дође.

ДАВОР ДРАГЧЕВИЋ ПРЕГЛЕДАН У УКЦ РС, НИСУ УТВРЂЕНЕ СВЕЖЕ ПОВРЕДЕ
У налазу Клинике за радиологију Универзитетског клиничког центра РС где је прегледан Давор Драгичевић, а који је у поседу Српска.инфо, стоји да током прегледа рамена, подлактице, шаке, лакта, кукова и колена нису уочене “свеже трауматске промене”.

Из Службе Хитне медицинске помоћи за Српска.инфо су рекли да је екипа изашла на позив полиције из Полицијске станице Центар у 8.50 часова, ради прегледа Давора Драгичевића.

— Специјалиста ургентне медицине је прегледао пацијента који се жалио на здравствене тегобе и болове у пределу руку и ногу, те је пацијент ради даље дијагностике транспортован санитетским возиломна УКЦ РС – рекли су у Хитној помоћи.

— Пацијент се жалио на болове у десној руци и десној нози, након чега је прегледан, те је упућен на радиолошку дијагностику. Рентген дијагностика десног рамена, комплетне десне руке, десног кука и десног колена не показује знакове свежих трауматских промена, односно ртг налаз је уредан. Стога, пацијент није хоспитализован – саопштено је из УКЦ РС.

СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ: ХАПСИТЕ ЧОВЕКА КОЈЕМ СТЕ УБИЛИ ДЕТЕ
Познати српски глумац Сергеј Трифуновић огласио се на твитеру поводом хапшења Давора Драгичевића, иронично честитајући српском члану Председништва БиХ, Милораду Додику на демократији.

— НКВД ради добрано у Републици Српској. Ухапсили сте човека који протестује јер сте му убили дете. Браво за Додика, браво за демократију – навео је Трифуновић на свом Твитер налогу.

ПОТВРЂЕНО У ПОЛИЦИЈИ: ДАВОР ДРАГИЧЕВИЋ УХАПШЕН ЈЕР СЕ НИЈЕ ОДАЗВАО НА ПОЗИВ ЗА САСЛУШАЊЕ
Бањалучка полиција јутрос је ухапсила Давора Драгичевића због сумње да је починио кривично дело угрожавање сигурности.

— Лишење слободе уследило је након што се Д.Д. није одазвао у време када је ускладу са законом позван у службене просторије ради испитивања на околности за које се сумњичи. Том проликом полицијски службеници су у складу са законом применили средства силе. На његов захтев указана му је лекарска помоћ у Универзитетском клиничком центру РС где је од стране надлежних лекара констатовано да нема повреда – саопштено је из ПУ Бањалука.

Из полиције је речено да је због почињених прекршаја из Закона о јавном реду и миру и Закона о јавном окупљању те документовања кривичног дела одређене особе су доведена у службене просторије.

— Све мере и радње предузимају се у координацији и под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука – речено је у полицији.

ДРАШКУ СТАНИВУКОВИЋУ И БРАНИСЛАВУ БОРЕНОВИЋУ СТАВЉЕНЕ ЛИСИЦЕ НА РУКЕ
Након Давора Драгичевића и Сузане Радановић, оца и мајке убијеног Давида, те бившег посланика Адама Шукала, на Тргу Крајине ухапшени су и Драшко Станивуковић народни посланик и Бранислав Бореновић лидер ПДП-а.

Драшко је рекао да је ово безакоње.

— Хапсе људе који су остали без деце. Хапсе нас без разлога. Заједно смо јачи од њих – поручио је Драшко, који је дошао на Трг Крајине како би пружио подршку грађанима који протестују због хапшења Давидове породице.

Драшко је рекао да је ово безакоње. Хапсе људе који је остао без деце. Хапсе нас без разлога. Заједно смо јачи од њих.

— Ово је кап која је прелила чашу. Вечерас морамо сви изаћи у 18 часова сви на Трг Крајине. Морамо до краја да будемо уз ове људе. Ја се никог не бојим – рекао је Станивуковић, након чега је пресекао полицијску траку.

Он је рекао грађани да узвикују “Правда” за свечано отварање, а након тога је ухапшен.

Бореновић је изразио негодовање због овог поступка полиције и покушао да спречи одвођење Станивуковића, након чега је и он ухапшен.

Иако су грађани покушали да спрече хапшење, а Драшко је пружао отпор, умешала се Јединица за подршку МУП-а РС и одвела Станивуковића и Бореновића.

Огорчени грађани су блокирали саобраћај, а полиција је наставила да хапси. Грађани су убрзо након тога дозволили да се саобраћај одвија нормално.

ОПОЗИЦИОНИ ПОЛИТИЧАРИ УЗ ПОРОДИЦУ ДРАГИЧЕВИЋ
Бранислав Бореновић, лидер ПДП поново је позвао све људе који контролишу институције да под хитно зауставе “овај прогон људи”.

— Позивам да људи својом вољом дођу и изразе своје ставове мирно и достојанство. Позивам и полицију да схвате да су овде деца и родитељи и да не примењују силу. Заиста, ово је један врло тежак моменат у којем разум треба да победи. Људи у великом броју треба да кажу: “Зауставите прогоне”. Нико не може зауставити захтеве за истином. Кажу да је речено да ће се на Тргу Крајине у 12 часова нешто чистити, овде се нема ништа чистити. Овде је чист народ – поручио је Бореновић.

Бореновић је још једном позвао да све буде мирно и достојанствено и затражио да се ухапшени пусте.

— Нико не може забранити грађанима да се окупљају – нагласио је он.

Са њим се слаже и председник СДС-а Вукота Говедарица.

— Хапшење родитеља Давида Драгичевића и насиље које данас полиција проводи над групом Правда за Давида представља чин институционалног прогона особа које траже само истину и правду – поручио је Говедарица.

Он је позвао надлежне институције да смјеста пусте на слободу све приведене из групе Правда за Давида и да се прекине атмосфера линча коју режим проводи.

— Зар је угрожавање безбедности тражити истину о убиству Давида Драгичевића? Где, када и чију безбедност је угрозио Давор Драгичевић? Ухапсите Давидове убице и њихове саучеснике а не родитеље који траже истину за своје убијено дете” – поручио је Говедарица.

Председник СДС-а је поручио да Српска демократска странка тражи од МУП-а РС и од надлежног Тужилаштва, да уместо репресије и прогона породице Драгичевић, што хитније реше убиство Давида Драгичевића, како би се створиле претпоставке да се утврди истина и правда коју сви чекамо већ девет месеци.

Припадници Полицијске управе Бањалука јутрос су ухапсили Давора Драгичевића, а недуго потом на Тргу Крајине ухапшена је и Давидова мајка Сузана Радановић.

Давора су јутрос у пратњи три полицијска аутомобила довезли у Полицијску управу Бањалука. Приликом привођења узвикивао је да су полицајци убили Давида.

Убрзо је пред полицију дошла и Хитна помоћ. Наиме, Давор Драгичевић је одвезен у болницу, али је врло брзо враћен у Полицијску управу Бањалука.

Адвокат Драган Толимир потврдио је да је Давору Драгичевићу приликом хапшења у Бањалуци повређена рука.

У групи “Правда за Давида” су потврдили за Српскаинфо да је Давор ухапшен и рекли да се грађани окупљају на Тргу Крајине.

Из Полицијске управе Бањалука потврдили да је Драгичевић ухапшен јер му полиција јуче није могла уручити позив на саслушање.

— Хапшење је уследило због одбијања позива и кривичног дела угрожавања безбедности – објаснили су.

Давор Драгичевић јуче је одбио да прими позив за саслушање због угрожавање безбедности министра полиције РС Драгана Лукача и високих функционера МУП-а РС.

Како јавља новинар Српска.инфо, новинара Владимира Шушка полицајци су увели у полицијску станицу, јер јој се приближио. На Тргу Крајине Бањалука, који је скоро цели ограђен жутом траком, ситуација је напета. Грађани су почели протест због хапшења Давора Драгичевића.

Ухапшен је и Његош Томић, некадашањи штрајкач из парка “Младен Стојановић”, а осим тога полиција је лисице на руке ставила још неким грађанима.

У центру Бањалуке је паркиран Даворов аутомобил, а на Трг Крајине је стигла и Јединица за подршку Полицијске управе Бањалука.

Наш новинар јавља да је на Тргу Крајине напета ситуација. Све је више полицајаца који су жутом траком прво оградили срце које је ту постављено за Давида.

Окупљеним грађанима на Тргу Крајине придружио се и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић.

Он је позвао људе да зауставе овај незапамћени прогон људи који траже истину за своје дете.

— Ово је стравично, не могу се овако односити према људима. Инсистирамо да сви грађани одмах буду пуштени. Ово је диктатура. Отићи су пред полицију да видим шта се дешава. Ово је нечувено, људи са о траже истину. Давору су сломили руку. Ово може имати несагледиве последице. Јесу кренули у обрачун са својим народом? Хоће ли пуцати на народ? Нека прво пуцају на мене. Људи само траже да се каже ко је убио њихово дете. Све ћу учинити да им помогнем и нећу одустати. Тражим да сви одмах буду пуштени – поручио је Бореновић, који је након тога са још неколико грађана отишао према згради ПУ Бањалука.

ШУКАЛО ПРИВЕДЕН
Након што су ухапшени Давор Драгичевић и Сузана Радановић, отац и мајка убијеног младића Давида, полиција је лисице на руке ставила и члану ПДП-а и бившем народном посланику Адаму Шукалу.

Како сазнаје Српскаинфо, Шукало је управо приведен јер је, наводно, добацивао полицији испред Полицијске управе Бањалука.

Наводно полиција приводи све чланове групе против којих је поднесена пријава због протеста испред Народне скупштине РС.

Из групе “Правда за Давида” кажу да немају никаквих званичних информација о хапшењу Давора и Сузане.

 

Аутори Г. Обрадовић, Н. Морача

 

Извор Блиц, 25. децембар 2018.