Danas: Palmer će preuzeti misiju mirenja Beograda i Prištine

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer će imati ključnu ulogu u budućim pregovorima, piše Danas

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer trebalo bi da bude uključen u “misiju mirenja” Beograda i Prištine.

On bi takođe trebalo i da zauzme jednu od ključnih uloga u budućim pregovorima dve strane, saznaje Danas.

Ovaj dnevni list, pozivajući se na diplomatske izvore na Zapadu, piše i da još nije određeno ko će biti glavni pregovarač SAD u narednoj fazi pregovora, koja bi, kako se navodi, bila i završna kada je reč o rešavanju pitanja Kosova, ali da će jednu od najvažnijih uloga, svakako, imati Palmer, prisutan više od dve decenije na Zapadnom Balkanu.

Danas podseća i na izjavu ovog zvaničnika Stejt departmenta, kada je, gostujući na RTS u oktobru, poručio da po pitanju Kosova “nema blanko čekova, niti crvenih linija”, kao i da bi sporazum Beograda i Prištine trebalo što pre da bude postignut.

“Ono što bismo mi voleli da se postigne je potpuna normalizacija odnosa između Beograda i Prištine, a to je složen izazov”, kazao je tada Palmer.

Metju Palmer bio je direktor Kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu, a u nekoliko navrata bio je zaposlen u Ambasadi SAD u Beogradu.

 

Izvor Tanjug/B92, 27. decembar 2018.