Od prvog januara ukidanje dvojne granične kontrole između Albanije i Kosova

Sander Leši: „Olakšanje slobodnog kretanja neće se tu završiti. Ubrzo će biti preduzeti još mnogo važniji koraci”

Od 1. januara na graničnim prelazima između Albanije i Kosova će biti uspostavljena zajednička kontrola, prenosi MIA

Odluku o tome donela je ranije albanska vlada, a ministar unutrašnjih poslova Sander Leši najavio je da će biti preduzeti još mnogo važniji koraci u cilju celokupnog uspostavljanja evropskih standarda na albansko-kosovskoj granici.

„Bitne promene u graničnom upravljanju sa Kosovom. Dvojne kontrole će biti ukinute. Policija Albanije i Kosova zajednički će kontrolisati po načelu jedno zaustavljanje, jedna kontrola, kontrola na jednošalterskim sistemom. Vlada je donela odluku za ovu bitnu promenu, koja će olakšati slobodno kretanje između Albanije i Kosova”, napisao je na Tviteru Leši.

Ali, prema njegovim rečima, ovo nije poslednja promena koja će se desiti.

„Olakšanje slobodnog kretanja neće se tu završiti. Ubrzo će biti preduzeti još mnogo važniji koraci u cilju celokupnog uspostavljanja evropskih standarda na albansko-kosovskoj granici“, naveo je Leši.

Deo albanskih medija koji su objavili ovu vest ocenio je da premijer Edi Rama „nije ispunio želju ministra dijaspore i bivšeg premijera Pandeli Majka, koji je zahtevao celovito otklanjanje albansko-kosovske granice.

Pandeli Majko je 1. januara ove godine na svom profilu na Fejsbuku oštro kritikovao vladu Edija Rame zato što ne ukida, kako je naveo, “albansko-albansku granicu”.

On je čvrsto nastavio da zahteva otklanjanje granice i sve to je kulminiralo u avgustu kada je Majko tokom posete Skenderaju (Srbica) plasirao veliku vest da će od 1. januara 2019. godine biti izbrisana granica između Albanije i Kosova.

 

Izvor Tanjug/B92, 27. decembar 2018.

Pratite nas na YouTube-u