Дачић: Није нам жао због растанка са ЦГ, камо среће да се нисмо спајали

"Кад из Црне Горе говоре о великосрпској агресији, ја увек кажем да само знам за великоцрногорску агресију на руководећа места у Србији"

Шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, сматра да је смешно то што је црногорски председник Мило Ђукановић рекао да је дошло до заоштравања односа Србије са комшијама, Загребом, Приштином, па и са Подгорицом, као и да Црна Гора не доноси антисрпске одлуке, већ одлуке у свом интересу.

Дачић петпоставља да Ђукановић притом мисли на црногорске интересе, сто је, како истиче, лепо, јер и Србија доноси одлуке у сопственом интересу.

„Треба ли због тога да се извињавамо било коме“, запитао је Дачић.

Као друго је навео да је, у истом том интервјуу, Ђукановић наговестио да је Србија одговорна за “еструкцију Црне Горе“, шта год то, како каже, значило.

„Нити је Србија било ком држављанину Црне Горе забранила улазак у Србију, нити од Србије зависи улазак Црне Горе у Европску унију. Дакле, збиља је смешно”, навео је Дачић у интервјуу за подгорички Дан.

Дачић је оценио да су односи Србије и Црне Горе стабилни, да је Србија отворена за разговор о свим темама које обе сматрају важним, као и да Србије жели Црној Гори улазак у Европску унију.

“Али, не можемо прихватити улогу дежурног кривца за свачије проблеме. На крају, Црна Гора треба најзад да схвати да у Србији нема никаквог жала због растанка са Црном Гором. Срећан пут, камо среће да се никад нисмо ни спајали”, поручио је Дачић.

Према његовим речима, ако неко треба да жали због 1918. године, онда је то Србија, јер је у рату изгубила 28 одсто становништва.

“На кога се Црна Гора жали на Александра Карађорђевића, полу-Црногорца, унука црногорског краља Николе Петровића? Уосталом, и Карађорђевићи су Петровићи који су у Шумадију дошли са црногорско-херцеговачких брда. Један Шумадинац, Крушевљанин или Топличанин никад не би укинуо Србију зарад Југославије. И зашто бисмо ми жалили због Црне Горе? И раније смо били две државе. Једино што се никад није дешавало да Црна Гора и Србија буду у сукобу. То је оно што је трагично. Уосталом, и краљ Никола, кад је упутио проглас народу 1914. године, написао је ‘живело наше мило српство’. Нисам ја написао то, него он”, казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије даље каже да су гусле и српске и црногорске, али да никада није чуо ниједну гусларску песму о сукобу Србије и Црне Горе.

„И зато кад из Црне Горе говоре о великосрпској агресији, ја се увек нашалим и кажем да ја само знам за великоцрногорску агресију на руководећа места у Србији“, рекао је Дачић и поручио:

„Да закључим, све најбоље Црној Гори, не интересује нас шта раде, осим када су у питању српски национални и државни интереси и положај Срба у Црној Гори, којих има 30 одсто. То је суверено право сваке државе. Све то треба да радимо у међусобном пријатељству”.

Према његовим речима, положај Срба у Црној Гори важан је елемент у билатералним односима две земље.

“Сматрамо да су Срби конститутиван народ у Црној Гори, а никако мањина. Иначе, ми питање језика којим говоре грађани Црне Горе остављамо њима на одлуку, иако је чињеница да током разговора наших званичника преводиоци нису потребни“, казао је Дачић.

Истакао је да Србија, такође, сматра да је Српска православна црква у Црној Гори важан део њене историје и културе и да је као такву званични Београд третира.

„А ја лично верујем и да већинско црногорско становништво мисли исто. Али, сва ова питања могу се решити дијалогом и део су разговора током сусрета званичника наше две земље. Мислим да би за наше односе, али и за унутрашњу стабилност Црне Горе, било лековито да Срби постану део владајуће коалиције. Многи проблеми би тако могли да буду превазиђени”, сматра Дачић.

Црна Гора, сматра такође Дачић, треба да реши случај Бранке Милић у оквиру својих институција, а на Србији је да помогне разменом обавештајних података и информацијама.

“Не заборавите да је Србија, као и свака друга држава, дужна да помогне сваком свом држављанину који од ње тражи помоћ. Та помоћ припада и госпођи Милић. Надам се да ће надлежне институције обе земље, уз сагласност госпође Милић, доћи до обострано прихватљивог договора”, закључио је Дачић.

ДАЧИЋ: ОД ПРИЗНАЊА КОСОВА НЕМА НИШТА
Нема званичног предлога ни одлуке о промени формата дијалога Београда и Приштине, каже министар спољних послова Ивица Дачић и додаје да Приштина у тај процес жели да укључи САД јер сматра да ће тако „натерати“ Србију да призна Косово. „Од признања Косова нема ништа и то није концепт“, поручио је Дачић на телевизији Пинк.

Он је додао да Приштина жели да укључи САД у дијалог и да промени његов формат јер, према њиховом мишљењу, шефица европске дипломатије Федерика Могерини навија за Србе.

Каже и да Хашим Тачи и други функционери у Приштини сматрају да ће у том случају извући корист и да ће тако натерати Србију да призна Косово.

„Нама не пада на памет да се укључи САД, а да се не укључи Русија“, истакао је Дачић и додао да је Русија јасно изразила жељу да се укључи у процес уколико буде позвана.

Дачић каже да САД нема интерес да се директно укључи у дијалог, јер би то носило и одређену одговорност, али истиче да та земља стално на неки начин учествује у процесу.

„Америка је делом променила свој став да дозвољава да се Приштина и Београд договарају, раније је била ситуација да морамо да прихватимо независност“, рекао је Дачић и додао да су били потребни дуги разговори и убеђивање да је предлог који је изнео председник Александар Вучић реалан.

Дачић је рекао да је САД изразила спремност да буде домаћин уколико се постигне неки договор, на крају целог процеса, када би велике силе требало да буду гарант договореног.

Рекао је и да би за промену формата морао бити дат формалан предлог и одлука, што се до сада није догодило.

„Дијалог је сада у пат позицији у којој тешко да може да се повуче било који потез уколико не дође до укидања једностраних аката Приштине“, навео је Дачић.

Рекао је и да Србија неће престати да лобира за повлачење признања независности широм света, наводећи да ми нигде нисмо преузели обавезу да ћемо се „залагати за независност Косова“.

Дачић је рекао и да је Косово западни, амерички пројекат, али да они који су га створили давно нису на политичкој сцени.

Сада дувају неки нови ветрови и ми то морамо да искористимо, без обзира што се клима неће у потпуности променити, закључио је Дачић.

Министар је рекао да је до сада 12 земаља повукло признање, да 91 земља сигурно није признала Косово, те истакао да Србија неће престати да лобира за повлачења признања Косова.

Коментаришући повећање царинских такси на српску робу, Дачић је рекао да Београд није предузео ниједну контрамеру и да се и председник Александар Вучић највисе љути када међународна заједница позива обе стране на примирје.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 28. децембар 2018.