РС: Давор Драгичевић у бекству, више ухапшених у нередима

Додик: Ово је превршило сваку меру

Давор Драгичевић, отац настрадалог младића Давида, у бекству је после синоћних нереда у Бањалуци након протеста дела групе „Правда за Давида“. Председник Председништва БиХ Милорад Додик осудио је сваку злоупотребу протеста.

Припадници полиције Републике Српске привели су синоћ у Бањалуци неколико лица, међу којима је и члан групе „Правда за Давида“ Данијела Ратешић Дошен, јавила је Срна. Према сазнањима ове агенције, Давор Драгичевић, отац настрадалог младића Давида, у бекству је и полиција за њим трага.

Како су потврдили из Полицијске управе Бањалука полицијски службеници су лишили слободе више лица због чињења прекршаја по Закону о јавном реду и миру, Закону о јавном окупљању и Закону о основама безбедности саобраћаја на путевима у БиХ, а постоје основи сумње да су извршена и одређена кривична дела. Из МУП-а Републике Српске саопштено је да Давор Драгичевић није лишен слободе.

„Наиме, организатор јавног скупа се није придржавао обавеза прописаних Законом о јавном окупљању Републике Српске, те пријављени јавни скуп није одржао у складу са пријавом на Тргу Крајине у времену од 18 до 20 часова, већ у покрету“, наводи се у саопштењу.

Организатор скупа, како се наводи у саопштењу МУП-а, није испоштовао законом предвиђене обавезе већ је са осталим учесницима кренуо у протестну шетњу градом, при чему је на више локација од стране учесника јавног окупљања извршено више прекршаја, а постоје основи сумње да су извршена и одређена кривична дела.

Учесници скупа прекинули су и претходно заказан концерт певача Хариса Џиновића на паркинг простору „Краша“, тако што су галамом, виком, вређањем, те оштећењем бине и постављене опреме, онемогућили извођење предвиђеног програма.

Полицијски службеници раде на проналажењу и лишењу слободе и других лица која су учествовала у извршењу прекршаја и кривичних дела.

ОВО НЕМА ВЕЗЕ СА ИСТИНОМ И ПРАВДОМ
Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ осуђује сваки покушај злоупотребе скупа „Правда за Давида“.

Каже да су насиљем покушали да ометају све друге грађане који су имали намеру да на најлепши начин проведу празнике.

„Скуп групе ’Правда за Давида‘ нико није ометао. Неприхватљиво је што је скуп злоупотребљен, одобрење за одржавање скупа било је за простор Трга Крајине“, рекао је Додик.

Како је навео, било је прекорачено и време за одржавање скупа, јер је скуп био предвиђен и одобрен од 18 до 20 часова.

„Грађани су спречени били да слушају концерт Хариса Џиновића“, каже Додик.

Додик осуђује политизацију, пре свега људи из ПДП-а који покушавају да свој пораз на изборима на неки начин санирају злоупотребом и Народне скупштине, те како истиче на овај начин желе да наруше имиџ града. Сматра да државни органи треба да раде свој посао.

„Подржаћу свако законско поступање полиције, организатори морају да одговарају, јер нису на адекватан начин организовали и провели скуп. Сви који су чинили насиље треба да буду приведени и да одговарају. Мислим да је ово превршило сваку меру“, каже Додик.

Било какви протести, истиче треба да буду забрањени, Бањалука треба да се врати нормалном ритму, пренела је РТРС.

Додик позива Бањалучане да подигну глас против оваквог понашања, јер, како каже, ово нема везе са истином и правдом.

 

Извор Спутњик, 31. децембар 2018.