N. Malić: Crtica o protestima ili znate li protiv čega ste?

Pa vas zato pitam, rode, znate li za šta ste i protiv čega ste, a ne samo protiv koga?

Šetate li?

Velite, dozlogrdio vam Vuchych. Ako, ako. Ali ima nas da mislimo tako godinama. Zašto baš sad? Kojim povodom? Šta je tačno prevršilo meru?

Znate šta nećete, i to je dobro. Znate li šta hoćete? Ili će i ovo, poput Žutog Oktobra, biti u ključu „ma samo da On ode,“ kao da zbog baš tog filma i niste tu gde ste sada.

Kažete građani, pa dostojanstvo, pa skupština, pa ustav… I sve to stoji, ali zar nisu onomad šetači palili skupštinu, sa sve glasačkim listićima? Zar nije ustav pogažen hapšenjem i izručenjem Haškoj Inkviziciji? I o kakvim građanima govorite, kad živite u nečemu što je u najbolju ruku feudalna oligarhija, ali bez nobles obliž?

I zašto bi se čovek borio za alatke koje odavno već ne služe svrsi, umesto za samu svrhu? A to je, ako ćemo pravo, opstanak naroda i države koja bi trebalo da ga štiti a ne satire.

Ne zborim ja ovako, moj dobri rode, zato što branim Vuchycha. Daleko bilo. Nego mi ide muka kad vidim kvarne ljude kako opet zavode i koriste dobre i čestite, bilo zato što iskreno veruju u vrednosti svog kvislinškog kulta bilo da bi opravdali svoje apanaže iz inostranstva. Njima je svejedno. Vama nije.

Oni jure „promenu režima“ kao kuče što juri kola po ulici. A šta će da rade kad uhvate? Da neće možda demontirati partokratiju, ukinuti proizvoljno nasilje, prestati sa podaništvom strancima? Možda u to i poverujete, ako se juče pali s kruške. Ako ne pamtite duže od tri dana.

Problem je što sve ovo jako dugo traje. Žabe se kuvaju postepeno, s razlogom. Nekako je srpskije da se stvari isteraju na čistinu, pa kom opanci kom obojci. Razumem. Samo kažem, bilo je tako i 5. oktobra, pa ste ovako završili. Nimalo slučajno.

Marionetski režim se ne ruši tako što ćete da bijete marionetu, nego valjda lutkara. Zato ako već šetate, svratite i do ambasade.

„Ko poznaje i sebe i neprijatelja, može bez straha da ide u sto bojeva. Ko poznaje sebe a ne neprijatelja, za svaku pobedu pretrpeće i poraz. A ko ne zna ni sebe ni neprijatelja, izgubiće svaki put,“ napisao je drevni kineski strateg Sun Cu.

Pa vas zato pitam, rode, znate li za šta ste i protiv čega ste, a ne samo protiv koga?

Svako vam dobro u 2019. želim – čak i kvislinzima, u želji da napuste svoje zablude i u istini nađu sreću i spasenje.

Dogodine u slobodi – dogodine u Prizrenu!

Vaš Soko

 

Izvor sivisoko.blogspot.com, 31. decembar 2018.