Вучић: Не искључујем могућност избора

„Не искључујем ту могућност, јер у марту или априлу улазимо у изборну годину и то није ништа ванредно“

Истина је да на Косову није све албанско и истина је да на Косову није све српско и истина је да морамо да постигнемо компромис, изјавио је председник Србије Александар Вучић, уверен да ће „онај ко то не разуме увести Србију у највећу трагедију из које ћемо изаћи поражени, горе поражени него икад”, преноси Танјуг.

„Ако то људи не разумеју, а видим да не разумеју, ја такође с тим немам проблем. Али, ја да водим политику у будућности која ће Србију да уведе у најтеже трагедије, ја то нећу”, поручио је он у интервјуу за „Еспресо”.

Србији ћу да подижем национални понос и национално достојанство, да добијемо више него што смо имали раније, додао је он.

„Много више него што смо имали у време оних који су све погубили. Да заштитимо наш народ на Косову и Метохији, али и на свим другим местима. Да се Срби подигну и осећају да су свој на своме и да имају заштиту своје Србије. А да уводим Србију у ратове и сукобе из којих не можемо да изађемо као победници, то нећу”, истиче председник Вучић.

Упитан да ли би могао конректније да објасни термин разграничење Косова, Вучић одговара да то никад није рекао на тај начин, већ да је говорио о успостављању границе између нас и Албанаца… На констатцију новинара да ако успоставимо границу то значи да смо их признали, он каже:.

„Чекајте, чекајте, моје питање за вас је: да ли ви мислите да овако можемо још сто година? Да ли ви хоћете да решите проблем или нећете? Хоћете да га оставимо вашој и нашој деци, хоћете да они сутра иду у ровове? Ја не бих волео да моје дете иде у ров. Ја бих желео да моје дете, и једно и друго и треће, могу да размишљају о томе какву ће будуцност да имају, и ово које је сад за војску од 21 године и овај мали с годину и по дана.“

Шта је то што Србија има на Косову, пита он, с озбиром да је, каже, слушао приче како је најгори и највећи издајник и то од људи у чије време је Косово добило независност. Подсећа да је Косово прогласило независност 2008. године.

„А како је то изгледало? Један је отишао у Румунију, други је одржао протест овде који се завршио општом медијском агонијом око патика за Косово, да вас подсетим. Је л тако било?”, додаје Вучић.

Наводи да смо потом, 2009. Србе избацили из УН и увели у Евопу и европске преговоре, 2010. године се догодила најкатастрофалнија одлука – да упутимо писмо Међународном суду правде и питамо да ли је декларација о проглашењу косовске независности илегална или не и добијемо одговор да није илегална.

„Да су Албанци били паметни, на Савету безбедности да су се само тога држали, а не оног где сам их дочекао и ухватио и лако их победио, Ахтисаријевог плана и свега другог, нама би било много теже”, констатује Вучић.

„Још чувам делић одговора и нећу вам га рећи сад, да бих могао Албанцима да одговорим на међународној сцени кад буду потегли следећи пут, али су нам ту одговори најтањи. Одговори су нам најтањи захваљујући одговорности оних који би данас неком да соле памет”, додао је он.

Наводи да је стратешко питање у вези са Косовом, и да се око тога сви слажу, да имамо мир и да онда не постоји другачије решење осим да постигнемо неки споразум.

На питање какав споразум, каже:

„Ма, било какав споразум да имамо, који ће да прихвате Срби и Албанци, то доноси мир. Другачије мира нема, разумите то. Разумите ме људи и понашајте се одоговорно сви и схватите да је то једино што је могуће.„

Ако немате споразум Албанци ће бити још нервознији, упозорава Вучић.

„Они су мислили да су све завршили још 2008. А онда је неки Вучић чудом чуда у 2013. години успео поново да врати Србију у игру и зато су нервозни. Зато сад хоће да завршавају све то. Ја вас питам, а шта ћемо да радимо? “, упитао је Вучић.

Он каже да се не плаши ни албанске војске, ни било кога.

На питање да ли га погађа када чује: „Вучића Запад држи док не потпише предају Косова, а онда ће га пустити низ воду”, одговара:

„Мене Запад држи? Слушао сам и како ме мрзи Русија, па сам се више пута срео с Путином него сви председници и премијери Србије пре мене заједно. Је л то чињеница или није?”

Упитан коју ће одлуку донети у случају да нас ЕУ притисне да морамо да се дистанцирамо од Русије истиче да се нећемо дистанцирати од Русије.

„Ко зна како се мењају ствари у свету, ко зна шта ће бити до маја или јуна следеће године, а не шта ће бити у наредних шест или седам година. Србија има добре односе с Русијом и неће да их квари. Србија се налази на евопском путу и ја то не кријем нигде, па ни у Москви. А то што ћете ви да ми кажете – срушите своје односе с Русијом. А што да их срушимо? Ви да градите Северни ток, а ми не можемо да градимо Јужни ток? Што?”, каже Вучић.

„То је зато што су они велики а ми мали”, објашњава српски председник и додаје да ту врсту аргументације неће да прихвати:

„Тако са мном не може да се разговара, ни у Бриселу, ни у Берлину, нити било где.

ВУЧИЋ: ИЗБОРИ СУ МОГУЋИ АЛИ НАЈВАЖНИЈЕ ШТА ЈЕ У ИНТЕРЕСУ ГРАЂАНА
Председник Србије Александар Вучић није искључио могућност одржавања избора у овој години, нагласивши, међутим, да је најважније видети шта је у интересу грађана.

„Не искључујем ту могућност, јер у марту или априлу улазимо у изборну годину и то није ништа ванредно. Очигледно сви мисле да су много снажни и да могу да побеђују. Мислим да на изборе можемо да идемо. Има идеје унутар странке да ја водим изборну листу СНС пре него што дође неко други. Чини ми се да би им то могло донети убедљивије резултате. Али много је важније видети шта је у интересу грађана Србије”, каже Вучић у интервјуу за портал „Еспресо”.

На питање када ће на ТВ дуел са представницима опозиције, каже да може да иде на дуел са њих пет.

„Чим се њих пет договоре којих су то пет. Они на једну страну, ја на другу. Само тражим да имам исто време, не више, исто време као и они. Прегазићу их, победићу их”, каже Вучић, нагласивши да ће их победити аргументима, чињеницама, политиком.

Они, како каже, политику немају, осим политике мржње.

Вучић истиче и да се не боји нечег што ће неко негде да изговори и да неће да купује милост.

„Ја сам једини који неће да купује милост и који неће да купује лепе реци, јер мој посао је да радим за земљу, а не да радим за то да ме вређају на најстрашнији начин. Мој однос је такав, ја не правим дилове. Нема оног: ‘нашао сам се с Вучићем у кафани, био је Ђинђић код Слобе на канабету’, био је овај код овог, онај код оног. Код мене није. Нико од њих. Не знам о чему бих причао с њима”, каже он.

Каже и да не жели да неко из опозиције дође да прича са њим и да евентуално усагласе позиције.

„Које позиције да усагласимо? С човеком који каже ‘ти си видно нарушеног здравља’, а ви му кажете: ‘ви више говорите о себи’ и онда он каже, ‘Вучић је рекао да ће да ми се освети’. Где је Вучић то рекао? „Не, то је моја поуздана информација”. Ајде немој да лажеш бре, барабо једна.„

На питање ко је његов омиљени опозициони политичар – Војислав Шешељ, Чеда Јовановић или Ненад Чанак, каже:

„Моји омиљени опозициони политичари су Драган Ђилас, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић. Њих ћу да побеђујем докле год будем хтео.„

На питање о новинару Милану Јовановићу и да ли он може да буде заштићен, Вучић каже да може.

„По првим резултатима истраге, тај стан је био празан, месецима нико у њега није долазио и неко је вероватно типовао празан стан да би био опљачкан, јер се види по ономе што је употребљавано. Није то било припремано за физички напад, већ за пљачку, за обијање. Први напад је био напад којим се угрожавала сигурност и безбедност, а да ли је био покушај убиства, немојте то ни ви, ни ја да закључујемо. То како ће суд да тумачи, то је њихова ствар. Немојте ви да будете ти који ће да причају: „Јао, неко је покушао да убије Борка Стефановића”, а онај што је покушао да неког другог окреће на ражњу, он је колега новинар и он је добар”, додао је.

У вези са одласком Ивана Ивановића са једне ТВ, Вучић каже да се тражи сваки могући скандал да би се рекло: „јао, ето нам разлога да протестујемо”.

„Не можемо да причамо о расту, не можемо да причамо о болесној деци коју блесави Вучић лечи, шест и по пута више него што су љубитељи деце и обожаваоци деце радили у своје време, него хајде да причамо о цензури. Ма, пустите ме тих празних прича.”

Упитан да ли остаје у политици после актуелног мандата, каже: „Не бих се кладио” , а на питање ко је нови Вучић у СНС, одговара:

„Неће бити новог Вучића. Свако оставља свој печат, али ће свакако бити новог лидера у СНС”, преноси Танјуг.

НАДАМ СЕ ДА ЋЕ ДОДИК НАЋИ РЕШЕЊЕ…
Александар Вучић изјавио је да као председник Србије не жели да коментарише догађања протеклих дана на улицама Бањалуке.

У интервјуу за портал „Еспресо” наглашава да нема намеру, ни могућност да се меша у рад органа РС и БиХ, а да Републици Српској жели стабилност, мир и добру будућност.

„Уверен сам да ће председавајући председништва БиХ Милорад Додик наћи решења о породици која је неутешна, која је изгубила сина и у да ће у будућности наћи спокој и мир и знати шта се десило с њиховим дететом, јер страшно је тешко рећи неком ко је изгубио своје дете да никад неће сазнати како га је изгубио”, каже Вучић, преноси Танјуг.

Он је подсетио да је Додик својевремено говорио на митинзима против њега, али да је касније постигнут договор да „никад више, као неписано правило, а као у закон да је уписано, да никад Република Србија не иде против Српске, нити да Српска иде против Србије”.

 

Извор Еспресо/Политика, 2. јануар 2018.