Тимоти Лес: Република Српска ће се одвојити од БиХ

“Срби осећају да им је безбедност угрожена политиком Сарајева и дубоко су повређени наметнутим одлукама”

РС ће се одвојити од БиХ, пре свега зато што су Срби у БиХ екстремно незадовољни заједничким животом, изјавио је Тимоти Лес, бивши дипломата.

“Они осећају да им је безбедност угрожена политиком Сарајева и дубоко су повређени наметнутим одлукама, нарочито током управе Педија Ешдауна, која их је додатно одвојила од БиХ”, каже директор британског аналитичког центра “Нова Европа” Лес у интервјуу за београдски недељник НИН.

Као други разлог због кога ће се РС одвојити од БиХ јесте промена међународног окружења.

“Последњих 20 година Запад је имао надмоћ над Босном и држао све опције затвореним, што значи да чак и ако су босански Срби желели да се дистанцирају од Сарајева, то им није било дозвољено. Данас се Европска унија суочава с пропадањем и минималним утицајем који има у Босни због чињенице да не планира проширење”, рекао је Лес.

Он констатује да интересовање САД за Балкан данас пада, што ствара ситуацију у којој босански Срби имају прилику да погурају своју идеју одвајања.

“Донедавно ЕУ је била регионални полицајац, који је ту одговорност у последњој деценији преузео од САД. Начин на који ЕУ приморавала на реализацију одређених политика текао је с изговором стицања чланства. Другим речима, ЕУ је овом региону понудила шансу да се придружи тој организацији ако сахрани националне фрустрације. У неком смислу је то чак и остварено”, рекао је Лес.

Он је оценио да председник Србије Александар Вучић ради на постизању компромиса с Приштином, умирује босанске Србе, највише зато што жели чланство у ЕУ.

Међутим, сматра Лес, ова фаза историје је сада готова.

“ЕУ је у стању неповратног пада, па је понуда за чланство повучена. ЕУ има мало да понуди овом региону осим новца, па самим тим нема ни ауторитет”, каже Лес.

 

Извор НИН/Танјуг/Б92, 03. јануар 2019.