Билд: Хакерски напад на немачке јавне личности без преседана

Хакерским нападом погођени су политичари готово свих политичких странака, изузев десничарске AfD

Непознати хакери украли су милионе података немачких политичара, новинара и познатих личности, преноси немачки дневник Билд.

Билд истиче да је ово можда највећи хакерски напад у досадашњој историји Немачке.

Више хиљада података са делимично личним информацијама објављено је преко интернета, а за сада је нејасно ко је украо те податке.

Јасно је једино да је напад прекинут крајем октобра, али нико не зна када је започео.

Хакерским нападом погођени су политичари готово свих политичких странака, изузев десничарске AfD, чији подаци за сада нису објављени.

Немачка канцеларка Ангела Меркел налази се међу “жртвама“ масовног хакерског напада на Немачку.

Министарка правосуђа Катарина Барлеј рекла је да се ради о “тешком нападу“.

“Починиоци желе да уруше поверење у нашу демократију и институције“, рекла је она.

Међу „жртвама“ напада је и председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер, али и познати уметници и новинари, пре свега јавног сервиса ARD и ZDF.

Само у ARD-у су најмање 33 новинара било погођена хакерским нападом.

Савезна служба за заштиту уставности (BfV) од синоћ покренула је истрагу у овом случају, и размењује с тим у вези информације са страним обавештајним службама како би се ушло у траг пореклу хакерског напада.

Немачки медији спекулишу да иза напада могу стајати државе као што су Русија и Кина, јер наводно Москва већ годинама спроводи масивне хакерске нападе на Немачку, а не може се искључити ни сарадња са немачким десничарским екстремистичким групацијама.

Што се странака тиче најтеже погођена је владајућа коалиција CDU и CSU – од 405 политичара тих странака објављени су лични подаци.

Код SPD-а хакери су објавили податке 294 политичара, код Зелених 105, Левице најмање 82, и код FDP-а 28.

Код Зелених посебно је био погођен шеф странке Роберт Хабек, пошто су хакери објавили и значајне изводе дигиталне комуникације са породицом, али се и преписка бившег шефа SPD-а Зигмара Габријела могла наћи на мрежи.

Прва истрага је показала да су хакери највероватније „упали“ у рачунаре преко програма за писање мејлова „Outlook“.

Након што су успели да украду лозинке најмање 30 политичара, дошли су до других преко мрежа и налога на социјалним мрежама као што су Твитер и Фејсбук.

Међу личним подацима стотина немачких политичара, који су хаковани и објављени на интернету, нема осетљивих информација из кабинета канцеларке Ангеле Меркел, саопштила је портпаролка немачке владе.

“Кад је реч о кабинету канцеларке, на основу прве провере изгледа да ниједна осетљива информација нити податак нису објављени, укључујући канцеларкине”, рекла је портпаролка на редовној владиној конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.

Претходно је немачка министарка правосуђа Катарина Барлеј рекла да се ради о тешком масовном хакерском нападу на Немачку.

“Починиоци желе да уруше поверење у нашу демократију и институције”, казала је она.

Међу објављеним подацима познатих личности, пре свега политичара, од председника Франк Валтер Штајнмајера и канцеларке Меркел до посланика Бундестага, налазе се бројеви мобилних телефона, адресе, бројеви личних докумената, изводи из електронске комуникације, рачуни, информације о кредитним картицама, а у појединим случајевима и личне поруке из круга породице, као и кредитне карте чланова породице.

Што се канцеларке Меркел тиче, објављени су неки факсови, једна мејл адреса и више писама упућених канцеларки, као и нека од писама које је шефица владе слала.

Немачка влада прогласила је “сајбераларм” због масивног хакерског напада на немачке политичаре и познате личности, међу којима су и председник Франк Валтер Штајнмајер и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Савезна служба за безбедност информационе технологије (BSI), Савезна служба за заштиту уставности, Савезна криминалистичка служба и обавештајна служба су започеле истрагу.

На конференцији за штампу портпаролка немачке канцеларке Мартина Фиц, на питање колико је шефица владе погођена хакерским нападом, пренела је да нису украдени никакви шкакљиви подаци.

Истовремено је казала да би се могао појавити и фалсификован материјал међу информацијама које објављују хакери.

Влада, како је подвукла, овај напад посматра са великом забринутошћу.

Министарство унутрашњих послова указује да се још не зна како су хакери доспели до података, додајући да се ради о релативно актуелним и старијим пакетима података.

Не искључује се ни могућност да је неко ко је имао приступ подацима њих поставио на мрежу.

За сада је једино јасно да крађа података није извршена преко владине мреже, те да је могуће да је ишла преко мреже Бундестага.

Министарство наглашава да је координацију у истрази овог случаја преузео Центар за сајберодбрану.

 

Извор Танјуг/Б92, 04. јануар 2019.