Forin polisi: Zaboravite Bliski istok, terorizam preti iz bivšeg SSSR-a

“U narednim godinama, teroristička pretnja iz Rusije i šireg postsovjetskog prostora samo će se uvećavati”

Način na koji Zapadnjaci razmišljaju o islamističkom terorizmu opasno je zastareo, jer su se zvaničnici decenijama fokusirali na napade terorista sa Bliskog istoka, dok danas novo lice terorizma sve više preti sa još daljeg istoka – iz bivših sovjetskih republika, piše američka publikacija Forin polisi (Foreign Policy).

Na području nekadašnjeg SSSR-a ekstremisti su nekada pretežno imali pritužbe na lokalne vlasti, a sada su se okomili na Zapad, i upravo će oni biti pretnja na koju treba obratiti pažnju 2019. godine, tvrdi FP.

U tekstu se navodi da pretnja koju predstavljaju teroristi sa Bliskog istoka već izvesno vreme jenjava, dok su, čak i tokom rata protiv Islamske države, rusofoni elementi iz bivših sovjetskih republika već izveli neke od značajnih napada na Zapadu.

Kao primer takvih napada FP navodi naletanje kamiona na pešake 2017. u Njujorku i Stokholmu, za šta su u oba slučaja bili odgovorni Uzbekistanci, ali i složenije operacije poput samoubilačkog bombaškog napada na istanbulskom aerodromu 2016. – koji je navodno organizovao ruski državljanin – i napad 2017. na noćni klub u istom gradu, koji je predvodio opet jedan Uzbekistanac.

Više je razloga, piše američka publikacija, za relativni uspon antizapadnog terorizma koji se javlja iz postsovjetskog sveta – za početak, proteklih godina su džihadisti na Bliskom istoku bili previše zaokupljeni lokalnim sukobima u Iraku, Siriji i Jemenu da bi se zainteresovali za napade u drugim delovima sveta.

Uticaj Islamske države je, u međuvremenu, izbledeo nakon gotovo potpunog poraza te ekstremističke organizacije u Iraku i Siriji.

“Istovremeno, ratovi na Bliskom istoku transformisali su ekstremiste iz rusofonih oblasti, koji su ranije bili usredsređeni na borbu protiv represivnih vlada kod kuće, u globalne teroriste”, navodi se u tekstu, uz napomenu da je do 2017. najmanje 8.500 boraca iz bivših sovjetskih republika pohrlilo u Siriju i Irak da se pridruže Islamskoj državi.

To iskustvo je, objašnjava FP, mnoge od tih džihadista prvi put suočilo s trupama SAD i NATO i u njima probudilo želju za osvetom, kao i ubeđenje da bi buduće operacije trebalo da budu usmerene protiv Zapada.

Ista dinamika se, navodi se, uočava dalje na Istoku, gde džihadisti iz postsovjetskog sveta koji su prošli kroz borbu mogu da putuju daleko lakše nego Arapi sa iračkim, sirijskim ili jemenskim pasošima.

“U narednim godinama, teroristička pretnja iz Rusije i šire samo će se uvećavati. S padom Islamske države, rusofoni teroristi su mogli da pobegnu iz Iraka i Sirije mnogo lakše nego bliskoistočni strani borci, a sada se kriju u bivšoj sovjetskoj sferi ili u Evropi”, upozorava se u tekstu.

Umakavši dometu američke vojske, takvim teroristima bi moglo biti lakše da svoje planove ostvare, a u tome će im od pomoći biti naklonost lokalnih vlasti, piše FP.

U tom kontekstu, navodi da su religiozni muslimani u Kazahstanu, Tadžikistanu i Uzbekistanu postali privlačne mete za radikale koji traže nove regrute, dok više popularnih šeika sa Bliskog istoka, uključujući saudijskog sveštenika Abdulaziza al-Tarefea, sada imaju značajan broj sledbenika koji govore ruski i arapski jezik na društvenim mrežama.

Američka publikacija ukazuje da će SAD i njihovi saveznici morati da osavremene svoje strategije kako bi se borile sa novim pretnjama, a jedan od načina bi bio ulaganje u učenje ruskog jezika.

Preusmerenje fokusa Zapada će obuhvatiti i političke izazove jer će SAD morati da nađu načina da sarađuju s Rusijom i njenim susedima, napominje se u tekstu, uz akcenat na kvalitetno obaveštavanje.

U poslednjih nekoliko godina, ukazuje se u tekstu, američke kompanije su usavršile brisanje džihadisticke propagande sa platformi iz SAD, ali je ista propaganda i dalje dostupna na aplikacijama na ruskom jeziku, kao što su VK i OK, a koje su popularne u zemljama naslednicama SSSR-a.

FP tvrdi i da je “Telegram”, koji je osnovao ruski državljanin, postao važno sredstvo komunikacije za teroriste, a da mobilni telefoni oduzeti od pripadnika Islamske države pokazuju da koriste ukrajinske SIM kartice.

“SAD i njihovi saveznici moraju da prepoznaju da će budući napadi verovatnije dolaziti sa Istoka nego sa Bliskog istoka, te da nema druge opcije nego da sarađuju s Rusijom i njenim susedima kako bi se to sprečilo”, ističe FP.

Ukoliko SAD ovu opasnost ne prepoznaju, uskoro bi mogle da vide posledice – bilo u obliku talasa napada na američku teritoriju, bilo u vidu uspona nove terorističke grupe na čelu sa postsovjetskim elementima u nekoj od mnogih ratnih zona u svetu, zaključuje američka publikacija.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 04. januar 2019.