Пленковић: Хрватска вероватно одустаје од израелских авиона

Хрватска је затражила од Израела да је до 11. јануара званично обавести да ли је у могућности да испоручи борбене авионе Ф-16

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је да ће Хрватска, највероватније, одустати од куповине борбених авиона “Ф-16” од Израела.

Он је навео да у овом послу постоје проблеми у такозваном давању сагласности САД на трансфер технологије трећој страни, односно Хрватској, додавши да се чека изјашњавање Израела.

“Ми до последњих неколико седмица нисмо имали таква сазнања да ће се САД успротивити трансферу авиона ‘Ф-16’ Барак, који би у себи имали уграђену одређену технологију коју је израелска војна индустрија уградила у те авионе”, рекао је Пленковић.

Он је истакао да је висок степен вероватноће да ће хрватска Влада поништити одлуку о набавци ових авиона, преносе хрватски медији.

Хрватска је затражила од Израела да је до 11. јануара званично обавести да ли је у могућности да испоручи борбене авионе Ф-16, који су понуђени на међународном тендеру, а које је Хрватска одабрала у транспарентном поступку, саопштило је хрватско Министарство одбране.

 

Извор Срна/Н1, 04. јануар 2019.