Иван Данилов: Како изгледа Блумбергова апокалипса

Главни негативац у Блумберговим прогнозама за 2019. је Владимир Путин

Почетак сваке нове године је и – време прогноза. Америчка агенција Блумберг сваке године објављује свој „Водич песимисте“. У суштини, то је по правилу колекција размишљања аналитичара на тему – шта нам се све лоше може догодити у наредној (у овом случају, у 2019) години.

Америчка агенција ове године, међутим, није објавила `колекцију размишљања` о 2019. Цео свој „Водич песимисте за 2019.“ посветила је једном апсолутно апокалиптичном сценарију у којем је улогу главног негативца – због којег ће морати да гладују стотине милиона људи по целој планети – наменила лично Владимиру Путину. У изазивању планетарне глади му се прикључује и Доналд Трамп, али је њему ипак намењена споредна улога.

„Апокалипса по Блумбергу”, објављена је под насловом “Ватра, поплава и глад”, а у најкраћем, изгледа овако: због климатских промена, односно климатске аномалије, Земља 2019. губи већи део приноса житарица, а због климатске аберације рекордне жетве имају Русија, Украјина и САД, али на сцену ступа Путин који забрањује извоз житарица. Руски лидер то чини да би заштитио свој народ од глади, па цена хлеба у Русији пада, а цео свет тоне у водама прехрамбене кризе која се додатно појачава јер Путин наређује да се дестабилизује Украјина која је такође значајан извозник жита.

Симптоматично је што америчка агенција чак и не покушава да логично објасни због чега би Путин забранио извоз житарица.

Даље је све у истом духу: због све веће глади у свету – таласи миграната запљускују Европу, па и Европска унија запада у кризу. Кина користи прилику да заузме спорна острва у Јужном Кинеском Мору. Трамп хвали Путина, па потом решава да дотуче планету, забраном извоза хране из Сједињених Држава.

Ако „Апокалипса по Блумбергу“ одражава подсвесне страхове америчких новинара – онда ни Владимир Путин није случајно одабран за „дежурног кривца“. Крива им је, запдаво, Русија колективно. Имају они, додуше, и алтернативног кривца за све.

Имајући у виду рекордни дневни пад вредности акција компаније Епл – Трампов саветник за економију, Кевин Хасет, иступио је са прогнозом пада акција многих америчких корпорација током 2019. и одмах `пресудио`: све ће то бити због проблема у кинеској економији која је озбиљно погођена трговинским ратом са САД.

Мало поједностављено, ово значи: ако садашње турбуленције на америчким тржиштима прерасту у кризу – за кривца се унапред проглашава Кина. Наравно, ако у САД дође до економске апокалипсе – међу кривце, овако или онако, може бити сврстана и Русија.

С обзиром на ове и сличне прогнозе и сценарије, намеће се мисао да овакав страх пред проблематичним периодом, са тражењем криваца пре него што је он и наступио, на очигледан начин сигнализира да 2019. тешко да ће бити пријатна за колективни Запад.

 

(сажета верзија текста)

 

Извор РИА Новости/Факти, 06. јануар 2019.