Ivan Danilov: Kako izgleda Blumbergova apokalipsa

Glavni negativac u Blumbergovim prognozama za 2019. je Vladimir Putin

Početak svake nove godine je i – vreme prognoza. Američka agencija Blumberg svake godine objavljuje svoj „Vodič pesimiste“. U suštini, to je po pravilu kolekcija razmišljanja analitičara na temu – šta nam se sve loše može dogoditi u narednoj (u ovom slučaju, u 2019) godini.

Američka agencija ove godine, međutim, nije objavila `kolekciju razmišljanja` o 2019. Ceo svoj „Vodič pesimiste za 2019.“ posvetila je jednom apsolutno apokaliptičnom scenariju u kojem je ulogu glavnog negativca – zbog kojeg će morati da gladuju stotine miliona ljudi po celoj planeti – namenila lično Vladimiru Putinu. U izazivanju planetarne gladi mu se priključuje i Donald Tramp, ali je njemu ipak namenjena sporedna uloga.

„Apokalipsa po Blumbergu”, objavljena je pod naslovom “Vatra, poplava i glad”, a u najkraćem, izgleda ovako: zbog klimatskih promena, odnosno klimatske anomalije, Zemlja 2019. gubi veći deo prinosa žitarica, a zbog klimatske aberacije rekordne žetve imaju Rusija, Ukrajina i SAD, ali na scenu stupa Putin koji zabranjuje izvoz žitarica. Ruski lider to čini da bi zaštitio svoj narod od gladi, pa cena hleba u Rusiji pada, a ceo svet tone u vodama prehrambene krize koja se dodatno pojačava jer Putin naređuje da se destabilizuje Ukrajina koja je takođe značajan izvoznik žita.

Simptomatično je što američka agencija čak i ne pokušava da logično objasni zbog čega bi Putin zabranio izvoz žitarica.

Dalje je sve u istom duhu: zbog sve veće gladi u svetu – talasi migranata zapljuskuju Evropu, pa i Evropska unija zapada u krizu. Kina koristi priliku da zauzme sporna ostrva u Južnom Kineskom Moru. Tramp hvali Putina, pa potom rešava da dotuče planetu, zabranom izvoza hrane iz Sjedinjenih Država.

Ako „Apokalipsa po Blumbergu“ odražava podsvesne strahove američkih novinara – onda ni Vladimir Putin nije slučajno odabran za „dežurnog krivca“. Kriva im je, zapdavo, Rusija kolektivno. Imaju oni, doduše, i alternativnog krivca za sve.

Imajući u vidu rekordni dnevni pad vrednosti akcija kompanije Epl – Trampov savetnik za ekonomiju, Kevin Haset, istupio je sa prognozom pada akcija mnogih američkih korporacija tokom 2019. i odmah `presudio`: sve će to biti zbog problema u kineskoj ekonomiji koja je ozbiljno pogođena trgovinskim ratom sa SAD.

Malo pojednostavljeno, ovo znači: ako sadašnje turbulencije na američkim tržištima prerastu u krizu – za krivca se unapred proglašava Kina. Naravno, ako u SAD dođe do ekonomske apokalipse – među krivce, ovako ili onako, može biti svrstana i Rusija.

S obzirom na ove i slične prognoze i scenarije, nameće se misao da ovakav strah pred problematičnim periodom, sa traženjem krivaca pre nego što je on i nastupio, na očigledan način signalizira da 2019. teško da će biti prijatna za kolektivni Zapad.

 

(sažeta verzija teksta)

 

Izvor RIA Novosti/Fakti, 06. januar 2019.