Посланик АfD-а брутално претучен у “политички мотивисаном нападу”

Према наводима AfD, Франка Магница су напала три маскирана човека

Франк Магниц, посланик и локални функционер десничарске Алтернативе за Немачку (AfD), тешко је повређен у “политички мотивисаном” нападу више људи у Бремену.

Бременска полиција је навела да је до напада дошло јуче поподне у центру града.

“Имјући у виду позицију жртве, верујемо да се ради о политички мотивисаном чину”, саопштено је из полиције. Наведено је и да су службе безбедности надлежне за ту врсту питања покренуле истрагу.

AfD је објавила слику свог посланика у несвести у болничком кревету. Његово лице на слици је крваво и натечено, с дугом и дубоком посекотином на челу.

Према наводима AfD, Магница су напала три маскирана човека. “Ударали су га летвом док се није онесвестио а онда су наставили да га шутирају”, саопштила је AfD и додала да је напад прекинуо један грађевински радник који се ту задесио.

Један од лидера AfD Јерг Мојтен оптужио је нападаче да су Магница “тукли скоро до смрти” и рекао да је “узнемирен” због случаја.

Прошлог четвртка је детонација експлозива у канти за смеће тешко оштетила просторије AfD у Саксонији, једном од упоришта те десничарске партије, а полиција је и тај напад назвала политички мотивисаним.

AfD је од избора 2017. највећа опозициона партија у Немачкој. Тренутно ужива подршку нешто мање од 15 одсто грађана.

 

Извор Бета/АФП/Б92, 08. јануар 2019.