Помпео: Сарађујте са НАТО као што то ради Србија

Државни секретар САД упутио писмо Председништву БиХ у коме позива на прихватање Националног годишњег програма сарадње са НАТО

Државни секретар САД Мајкл Помпео позвао је трочлано Председништво БиХ да прихвати Национални годишњи програм сарадње са НАТО.

Он је истакао да не постоји разлог за забринутост да би то могло имати утицаја на односе са суседима јер, како је указао, и Србија, иако није чланица НАТО, има значајну сарадњу с Алијансом.

Помпео је, како је јавила БХРТ, позвао чланове Председништва Босне и Херцеговине да прихвате Национални годишњи програм, који је НАТО омогућио недавном одлуком о Акционом плану за чланство БиХ у НАТО (МАП).

Он је навео да је приближавање Босне и Херцеговине НАТО-у “јасно наглашено у актуелној Стратегији спољне политике БиХ и да разуме да постоји забринутост унутар Председништва БиХ да би већи степен сарадње са Алијансом могао имати утицаја на односе са суседима”, преноси портал Кликс.

Указао је и да Србија, иако није чланица НАТО, има значајну сарадњу с Алијансом, укључујући заједничке вежбе ради повећања степена интероперабилности између војске Србије и чланица НАТО, те да зато нема разлога да БиХ не успостави сличне односе са Северноатлантским савезом.

Помпео је, у писму упућеном Председништву БиХ, одао признање Комисији за НАТО интеграције која је израдила нацрт Националног годишњег програма и позвао трочланог шефа државе да га проследи Бриселу што је пре могуће.

“Тај потез неће предодредити будуће чланство у НАТО, али ће имати позитиван утицај на трансформацију и модернизацију Оружаних снага. Овим кораком ће се, такође, побољшати безбедност у БиХ и ојачати процес реформи који је већ део настојања да БиХ добије статус кандидата у преговорима са ЕУ. Због тога вас позивам да наставите активности које су подузимале претходне власти БиХ и искористите предности процеса усвајања Националног годишњег програма”, навео је Помпео.

На крају је навео да је БиХ од стратешког значаја за регионалну стабилност и да САД желе већи степен сарадње са БиХ. БиХ је недавно добила зелено светло за активацију МАП, што не значи аутоматски и чланство у НАТО.

Министри спољних послова НАТО-а одобрили су 5. децембра први годишњи национални програм, чиме је БиХ добила понуду за Акциони план за чланство у НАТО. МАП представља програм помоћи, практичне подршке и консултација намењен припремама земаља за чланство у НАТО.

Реформе и припреме укључују пет области: политичку и економску, одбрамбену и војну, финансијску, безбедносну и правна питања.

 

Извор Танјуг/Б92, 09. јануар 2019.