Прво Трампово обраћање из Овалне собе: Хуманитарна криза на јужној граници (ВИДЕО)

У осмоминутном обраћању нацији, амерички председник је указао на “нарастајућу хуманитарну и безбедносну кризу на јужној граници Америке”

Док САД улазе у 18. дан делимичне блокаде владе, председник Доналд Трамп се први пут током свог мандата обратио нацији из Овалне канцеларије. Позива демократе да одобре 5,7 милијарди долара за изградњу зида на граници са Мексиком. Зид је кључна карика граничне безбедности – неопходна да би се коначно разбио ланац неконтролисане илегалне миграције из Латинске Америке, поручио је Трамп. Председник, међутим, није прогласио ванредно стање, које би омогућило да се за финансирање тог пројекта заобиђе Конгрес.

У осмоминутном обраћању амерички председник је указао на, како је рекао, нарастајућу хуманитарну и безбедносну кризу на јужној граници Америке.

“Сви Американци су повређени неконтролисаном илегалном имиграцијом. То ограничава јавна средства и смањује плате и број радних места. Међу најпогођенијима су Афроамериканци и Хиспаноамериканци. Наша јужна граница је траса за огромну количину илегалних дрога”, истакао је Трамп.

У том контексту поновио је захтев за издавајање 5,7 милијарди долара за физичку баријеру, што је, како је истакао, захтев професионалаца који се баве безбедносним питањима.

ЧЕЛИЧНА ОГРАДА
“На захтев демократа, то ће бити челична ограда, а не бетонски зид”, додао је Трамп.

Председник је на крају указао да влада остаје делимично блокирана захваљујући неспремности демократа да финансирају граничну безбедност.

“Колико се још америчке крви мора пролити док Конгрес не обави свој посао? Оне који одбијају да направе компромис у име граничне безбедности питам замислите да је живот тако сурово разорен вашем детету, вашем мужу или жени. Свим члановима Конгреса поручујем – усвојите закон којим ће се окончати ова криза. Свим грађанима поручујем – зовите Конгрес и реците им да коначно, после оволиких деценија, обезбеде нашу границу”, навео је Трамп.

У одговору демократа, председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси и лидер сенатаске мањине Чак Шумер оптужили су председника да није успео да убеди Мексико да плати за, како су рекли, непотребан и неефективан зид, као ни да увери Американце да они треба да плате за то.

“Вечерас и током целе ове дебате и његовог председничког мандата, председник Трамп је играо на страх, а не на чињенице. Поделе, а не јединство. Не будите у заблуди – демократе и председник желе снажну границу. Међутим, ми се заиста не слажемо са председником о најефикаснијем начину да се то постигне”, нагласио Чак Шумер, лидер демократа у Сенату.

Разговори између Беле куће и демократа у Конгресу наставиће се и данас, мада су шансе за постизање компромиса и даље јако мале.

 

Извор РТС, 09. јануар 2019.

У СЕНАТУ БЛОКИРАН ЗАКОН О САНКЦИЈАМА ПРОТИВ РУСИЈЕ, ИРАНА И СИРИЈЕ
Амерички сенат није могао да гласа за закон који предвиђа увођење санкција против Русије и Ирана због пружања помоћи сиријској Влади.

Документ под називом „јачање безбедности Америке на Блиском истоку“ подржало је мање од две трећине од стотину сенатора.

Демократе су од почетка изјављивале да неће гласати за било који закон који није усмерен на прекид обуставе рада америчке Владе. На крају се за даљу дискусију о закону изјаснило само 56 сенатора, од потребних 60 гласова. Након тога је лидер републиканаца у сенату Мич Маконел поднео документ на ново разматрање.

Низ федералних ресора у САД не функционише, или ради са ограничењима од 22. децембра због неусвајања буџета: Доналд Трамп захтева да у документу буде укључено 5,6 милијарди долара за изградњу зида на граници са Мексиком, док су демократе против тога.

 

Извор Спутњик, 09. јануар 2019.