Бројне активности поводом Дана РС, Брнабић и патријарх у Бањалуци

Вучић поручио да ће Србија увек бити снажан ослонац Републици Српској

Централним улицама Бањалуке данас ће, поводом Дана Републике Српске, бити одржан свечани дефиле у којем ће учествовати више од 500 припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и више од хиљаду припадника цивилног сектора.

Најављене су бројне активности, свечана академија, као и пријем поводом дана који се празнује као секуларни празник одлуком Скупштине Републике Српске.

Првобитну верзија Закона о овом празнику оспорио је Уставни суд БиХ у новембру 2015. године, када је обележавање 9. јануара као Дана Републике Српске прогласио неуставним.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик није тражио да Оружане снаге Босне и Херцеговине учествују на обележавању 9. јануара.

Председница Владе Србије Ана Брнабић присуствоваће у Бањалуци обележавању Дана Републике Српске (РС) а тим поводом, биће јој уручен орден Републике Српске на ленти, највише одликовање које РС додељује за изузетне заслуге у развоју међудржавне сарадње и допринос држави.

ВУЧИЋ УПУТИО ЧЕСТИТКЕ АНИ БРНАБИЋ
Председник Србије Александар Вучић честитао је Дан Републике Српске председници РС Жељки Цвијановић “уз најбоље жеље за њен даљи напредак”, саопштено је из кабинета председника Србије.

“На дан Светог Стефана, примите моје искрене честитке за Дан Републике Српске, уз најбоље жеље за њен даљи напредак. Уз Вашу непоколебљиву вољу да одговорите на различите изазове, као и истрајан рад да грађанима Републике Српске обезбедите благостање, увек рачунајте и на несебичну подршку Србије”, навео је Вучић у честитки.

Вучић је поручио да ће Србија, у име нераскидивих културних и духовних веза, као искрен пријатељ и поуздан партнер, увек бити снажан ослонац Републици Српској.

“У исто време, чувајући мир и стабилност у Републици Српској и Босни и Херцеговини, Ви нам помажете да се посветимо економском просперитету Србије и остварењу заједничких планова. Желим свима у Републици Српској добро здравље, срећу у личном животу и успех у раду. Живела Република Српска и живела Србија”, навео је Вучић.

Као Република српског народа Босне и Херцеговине, РС је формирана 9. јануара 1992. године одлуком Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини. Општим оквирним споразумом за мир у БиХ из 1995. године постала је међународно призната као ентитет Босне и Херцеговине.

 

Извор Н1, 09. јануар 2019.

ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ СВЕЧАНО ДОЧЕКАН У БАЊАЛУЦИ
Патријарх српски Иринеј стигао је у Бањалуку. У Владичанском двору примили су га председница Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик и епископ бањалучки Јефрем.

Патријарх Иринеј служиће у среду свету архијерејску литургију у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

Литургија почиње у 09:00 часова. Пре литургије, испред бањалучког Саборног храма, биће организован дочек патријарха.

 

Извор РТРС/Вечерње новости, 08. јануар 2019.

ЦВИЈАНОВИЋ: РС ПОЛИТИЧКИ СТАБИЛНИЈА И ЕКОНОМСКИ СНАЖНИЈА
Република Српска је политички стабилнија и економски снажнија, упркос непрестаним притисцима, изјавила је председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је најавила да ће се институције Српске у овој години усредсредити на повећање животног стандарда грађана.

Председница Цвијановић истиче да је Српска, упркос непрестаним покушајима злонамерника да буде приказана као подручје паравојних формација или економског суноврата, остварила напредак.

Између осталог, повећала је пензије, увела исплате за незапослене породиље, изградила или реновирала бројне школе и вртиће…

— Многи пројекти су реализовани у претходном периоду, од путева и аутопутева. Нове болнице су изграђене по регионалном принципу, тако да данас у свакој регији имате или новоизграђену или реновирану болницу, рекла је Жељка Цвијановић, председница Републике Српске.

Напредак је, истиче Цвијановићева, остварен у амбијенту двоструких правила међународне заједнице на штету Републике Српске.

Стабилност је, каже, очувана и након политизације трагедије породице Драгичевић из Бањалуке и својесврсне негације резултата избора.

— Погледате неке друге државе у окружењу и видите на који начин су смењиване власти, на који начин су прављени немири, на који начин се улазило или покушало ући у Скупштину. Онда из тога није тешко извући закључак, изјавила је председница Републике Српске.

Цвијановићева истиче да су грађани више него икад свесни важности очувања Републике Српске. Додаје да је Српска једини функционалан део Босне и Херцеговине и да је отпорна на било какве потресе унутар БиХ и региона.

— Кад би сутра дошло до колапса система у оквиру БиХ, гарантујем да је Република Српска та која аспсолутно може да функционише и у року 24 часа или 48 часова успостави комплетан функционалан систем као да се ништа није десило у окружењу, закључила је Цвијановићева.

Српска ће, каже председница Цвијановић, наставити да јача институције, анализира промењену снагу међународних фактора и ствара амбијент јаче економије и тиме већег животног стандарда.

 

Извор РТРС/Вечерње новости, 08. јануар 2019.

ДОДИК: КАДА БИ ДРИНА БИЛА ГРАНИЦА, ПОПИО БИХ ЈЕ
Уочи обележавања Дана Републике Српске, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик једним је гестом показао како гледа на границу између Србије и Републике Српске.

У делу интервјуа за Јутјуб канал Центра за друштвену стабилност водитељ је питао Додика, показујући на чашу воде испред њега, шта би урадио када би Дрина била вечита граница, а сва њена вода садржана у тој чаши.

На то је Додик узео чашу и попио сву воду, рекавши “живели”.

Он је, ипак, додао да је Дрина прелепа река и да треба да тече.

“Али она је српска река”, поручио је Додик.

 

Извор РТРС/Вечерње новости, 08. јануар 2019.