Američka industrija naftnih škriljaca pred slomom?

U nekim regijama američke kompanije navode da će proizvodnja nafte iz škriljaca biti manja za preko 50 odsto od predviđene

Američka industrija škriljaca proizvodi znatno manje nafte nego što se očekivalo, a vrednost kompanija u ovom sektoru je masovno precenjena. Koliko vremena može proći pre nego što pukne novi finansijski balon?

Prema nedavnom izveštaju koji je objavio Volstrit džornal (WSJ), hiljade tunela izbušenih u posljednjih pet godina u škriljcima daju dosta manje energenata od količine koju su na temelju predviđanja očekivali investitori. Novo otkriće postavlja pitanje o snazi snabdevanja američkom naftom iz škriljaca, ali, iznad svega, kolika je realna vrednost kompanija u ovom sektoru?

WSJ poredi procene produktivnosti saopštene investitorima s javnim podacima o tome kako su se do sada razvijale te bušotine. Prema analizi 16.000 bušotina kojima upravlja 29 proizvođača u mestima kao što su Severna Dakota i Permski bazen, časopis je naveo da su oko 66 odsto predviđanja koja su kompanije napravile između 2014. i 2017. navodno bila “optimistična”.

Sada se od tih firmi ukupno očekuje da ispumpaju oko 10 odsto manje nafte i gasa od ranije predviđenih količina. To bi bio manjak od oko milijardu barela nafte i gasa u 30 godina, što bi po trenutnim tržišnim cenama bio manjak od oko 30 milijardi dolara. U nekim regijama kompanije navode da će proizvodnja biti manja za preko 50 odsto od predviđene.

Novi podaci ukazuju na to da je vrednost kompanija uveliko nadmašila vrednost dokazanih rezervi. Dok su 2007. kompanije vredele 1,7 puta više od dokazanih rezervi, 2017. godine je njihova vrednost bila 2,8 veća od procene dokazanih rezervi. Danas, uz znatno niže cene nafte, jaz bi mogao biti još veći.

Nije tajna da su kompanije koje proizvode gas i naftu iz škriljaca tokom protekle decenije dobile značajan kapital na Volstritu, uglavnom u obliku bezvrednih obveznica, a mnogi investitori su izgubili novac. Od 2008. godine indeks američkih naftnih i gasnih kompanija je pao za 43 odsto, dok se u istom razdoblju berza udvostručila.

Sada je jedino pitanje koliko će vremena trebati da balon pukne i eventualno izazove novu finansijsku krizu? Izgledi nikako nisu pozitivni, iako su na ovakav scenario upozoravali mnogi stručnjaci iz ovog sektora, koji nisu verovali u prenaduvane brojke o nikada o dokazanim rezervama.

 

Izvor Volstrit džornal/logicno.com, 10. januar 2019.