Kolinda: Spali smo na tri MiG-a

Grabar Kitarović kaže da je izgubljeno dragoceno vreme, a da je hrvatsko ratno vazduhoplovstvo spalo na tri aviona MIG-21

Predsednica Hrvatske Kolinda izjavila je da se previše prašine diglo oko nabavke borbenih aviona F-16 od Izraela.

“Ovih dana se diglo previše prašine. Ne postoji papir u kojem bi se upozoravalo da postoje problemi u odnosu na izraelsku ili bilo koju drugu ponudu. Ja i moja kancelarija nismo učestvovali u evaluaciji i čitanju tih ponuda, već smo održali sednicu Veća za odbranu gde nam je povereništvo, ljudi koji znaju šta Hrvatska treba i koliko treba, predstavili sve opcije, prihvaćen je predlog da je najbolja opcija – izraelska opcija”, kazala je Grabar Kitarović.

Kako je rekla, postoji stenogram sa te sednice.

“Ako se pojavi neka sumnja, dajem saglasnost da se stenogram objavi i vidi da su postavljena sva pitanja koja su bila sporna. Bilo koja anonimna predstavka, sva sam pitanja postavila, i moje kolege, i predložila da bi bilo pametno u smislu transparentnosti procesa da se objave detalji sve četiri ponude i da građani znaju s čime se nosimo. S obzirom da su države tražile da se ne objave detalji ponude, bar je tako meni rečeno, oni nisu objavljeni. Prema svemu, ovo je bila najbolja ponuda”, rekla je predsednica Hrvatske.

Ponovila je da nije učestvovala u pregovorima osim načelnih razgovora sa izraelskim kolegom, kao i sa američkim ministrom odbrane Matisom, kao i njegovom pomoćnicom zaduženom za te poslove.

Istakla je da nije bilo nikakvih indicija da će biti problema, te de su svi znali da će biti potrebna dozvola transfera tehnologije trećoj strani, ali da se na to obavezao Izrael, dok su američki zvaničnici uveravali da su hteli da potvrde da za Hrvatsku neće biti skrivenih troškova.

Grabar Kitarović kaže da je izgubljeno dragoceno vreme, a da je hrvatsko ratno vazduhoplovstvo spalo na tri aviona MIG-21.

“Remont aviona koji je napravljen 2013. je apsolutno bio promašen. To su razlozi i pitanja koja treba da razmatramo. Sad je najbitnije ne samo hoće li doći do realizacije, nego šta ćemo ako ne dođe do realizacije. Očito ćemo morati ići u proces nabave, zavisno od toga šta ćemo čuti sutra. Hrvatska želi zadržati borbeno vazduhoplovstvo, moraćemo pokrenuti novi postupak, vremena nemamo, stanje Migova je puno lošije nego što je trebalo biti. Moraćemo biti kreativni”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Ističe da u ovom trenutku ne vidi odgovornost nikoga u Hrvatskoj zbog problema pri nabavci. Dodala je da moraju biti realni i da ne mogu priuštiti skupe nove avione.

Kolinda Grabar Kitarović se osvrnula i na slučaj sina HDZ-ovog poslanika Đakića, Ivana, koji je na svom Fejsbuk profilu postavio šokantnu fotografiju osobe sa ustaškim oznakama, koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama. Uz fotografiju je napisao “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić”.

“Osuđujem svaki govor mržnje i ovakve ispade. Nema reči opravdanja”, rekla je predsednica i dodala da joj je žao što se pojedinačni incidenti dižu na nivo toga da postoje problemi u društvu, te da je većina hrvatskih građana poželela srećan Božić svojim prijateljima.

Poručila je da treba osnažiti edukaciju o tim pitanjima.

 

Izvor N1, 10. januar 2019.