Трамп напустио састанак са демократама: Ово је губљење времена

Трамп изјавио је да је напустио састанак о финансирању зида на граници САД и Мексика са демократама, јер је то „потпуно губљење времена”

Америчка савезна администрација остаје „закључана“, а запослени без плате пошто су пропали нови преговори између председника Трампа и представника Демократске странке која чини већину у Конгресу.

Био је то кратак састанак, тврде сви учесници. На једној страни председница Конгреса Ненси Пелоси и сенатор Чак Шумер, обоје из Демократске странке која има већину, на другој републикански председник Доналд Трамп.

Циљ састанка је био договор око савезног буџета за 2019. без којег је савезна администрација блокирана, а више од 800.000 запослених не прима плате.

Такве блокаде нису стране САД, али то да договора нема 19 дана је најдужа блокада од 1995.

Проблем је настао због председниковог захтева да се одобри пет милијарди долара за зид на граници са Мексиком који би био физичка препрека илегалним мигрантима. Представници Демократске странке оштро се противе томе.

Судећи према његовој објави на Твитеру председник Трамп је сео за сто спреман да пристане на моментални прекид блокаде ако му одговоре да ли ће за 30 дана Конгрес пристати на изградњу зида.

Када је поново добио негативан одговор од Ненси Пелоси рекао је само „бај-бај“ и устао поручујући да ту више нема посла.

Пелоси и Шумер су после изласка из Ситуационе собе у Белој кући, где су се сусрели са председником, медијима изјавили да су тотално изненађени и да су присуствовали још једном председниковом „тантруму“.

Лидер Демократа у Сенату сентаор Шумер рекао је да је председник питао госпођу Пелоси да ли ће одобрити „његов зид“ и када је добио негативан одговор лупио је шакама о сто и рекао да немају о чему више да разговарају и уз поменуто „бај-бај“ устао и изашао из собе.

Ненси Пелоси додала је да Трамп вероватно мисли да је за финансирање зида довољно да Пелоси и Шумер „траже паре од својих тата“, али да држава не функционише онако како је Трамп навикао у животу.

Потпредседник Мајк Пенс догађај је описао мало другачије, рекавши да је председник ушао у собу и чак им понудио слаткише, да ниједног тренутка није подигао глас, а да о лупању о сто нема ни говора.

РИЗИЧАН ПОЛИТИЧКИ МАНЕВАР ПРЕД ПОЧЕТАК КАМПАЊЕ
Председник Трамп тражи 5,7 милијарди долара за металну баријеру на граници са Мексиком, што је било једно од његових кључних предизборних обећања.

У прилог му не иде то што су илегални преласци били на рекордно ниском нивоу у 2018. док многи тврде да се 90 одсто дроге преко границе прошверцује на легалним прелазима.

Блокада утиче на рад девет савезних агенција, а почела је 22. децембра. Председник Трамп изјављивао је да, што се њега тиче, може да траје месецима и годинама, али да он од зида не одустаје.

Ово је двадесета блокада администрације од реформе 1974. и ако потраје још само два дана биће најдужа у историји, дужа од оне која је почела у децембру 1995. под председником Клинтоном и трајала је 21 дан.

Блокаде су у просеку трајале осам дана и нису остављале значајне последице.

Овога пута многи запослени стрепе да неће моћи да плате рате кредита и станарине.

У политичком смислу и то у години када се очекује почетак предизборне кампање за изборе у новембру 2020. блокада показује продубљивање поделе у САД.

Анкете показују да 51 одсто Американаца криви председника за блокаду, али и да му 77 одсто републиканских бирача држи страну и сматра да је у праву када тражи изградњу зида.

Председник Трамп помиње могућност да новац за изградњу зида добије преко ванредних мера на које има право, али би то могао бити веома ризичан политички маневар за њега.

 

Извор Њујорк тајмс/BBC/РТС, 10. јануар 2019.