ФТ: Ако падне Ципрас, улог је превелик

Ципрасов неуспех на гласању о поверењу грчкој влади би довео у сумњу договор о преименовању Македоније

Гласањем о поверењу влади Ципраса након што се коалициони партнер његове Сиризе повукао из владе због споразума с Македонијом велики је улог, пише ФТ.

Тај улог, како наводи Фајненшел тајмс, висок је не само за грчког премијера Ципраса, већ и за Скопље, али и за Балкан и ЕУ.

Билатерални споразум Атине и Скопља усаглашен прошле године којим се предвиђа да грчки сусед промени име у Република Северна Македонија окончао би готово три деценије стар спор који је избио након распада бивше Југославије и отворио пут Скопљу да се придружи НАТО и ЕУ, што би представљало подстицај и за пет западнобалканских суседа који такође желе да се придруже европском блоку, наводи британски лист.

Наводећи да Ципрас сада мора да се бори за већину у парламенту, где његова партија има 146 од 300 места, ФТ додаје да би Ципрасов неуспех довео у сумњу договор о преименовању Македоније, који је у петак одобрио македонски парламент, али је потребно да га ратификује и грчка страна.

Лист подсећа да је постизање споразума о решавању спора око имена, који су у јуну постигли грчки и македонски премијер, било од кључног значаја и за договор о почетку преговора о приступању ЕУ са Скопљем, упркос забринутости неких чланица због владавине права и организованог криминала.

Присталице проширења ЕУ већ воде битку да убеде скептичне земље попут Француске и Холандије да је Македонија остварила конкретан напредак у реформама које су потребне за почетак приступних преговора.

Расправа у Атини сада прети као додатна нежељена препрека за оне у ЕУ који желе да пригрле своје западнобалканске суседе док Британци – вероватно – одлазе, пише ФТ.

 

Извор Фајненшел тајмс/Бета/Б92, 14. јануар 2019.