NIN-ova nagrada Vladimiru Tabaševiću za knjigu “Zabluda Svetog Sebastijana”

Vladimir Tabašević je, posle proglašenja dobitnika, izjavio da mu je “dvostruka uloga Svetog Sebastijana” bila zanimljiv motiv za pisanje

Dobitnik 65. NIN-ove nagrade za roman godine je Vladimir Tabašević za knjigu “Zabluda Svetog Sebastijana” u izdanju “Lagune”. Nagrada će biti svečano uručena narednog ponedeljka.

“Ovim delom autor se vraća samosvojnom izrazu koji je ponudio u svom prvom romanu pa čak i njegovim temama – ratnoj traumi, odnosu sa majkom, samoćama, ali sada kao sazreli pisac koji vlada jezikom, atmosferom i složenim motivima”, zapisano je, između ostalog, u obrazloženju žirija.

Vladimir Tabašević je, posle proglašenja dobitnika, izjavio da mu je “dvostruka uloga Svetog Sebastijana” bila zanimljiv motiv za pisanje.

“Ta vrsta u nekom smislu dvostruke uloge Svetog Sebastijana, koji je bio vođa pretorijanske garde koja progoni hrišćane, a koji sa druge strane, u svom srcu neguje neku vrstu vere, neku vrstu nade, interesa za hrišćanstvom, u nekom zdravom smislu, ne u vulgarnom, mi je bila zanimljiva kao motiv i kao figura koja je nastavila da se kroz čitav roman provlači – u smislu da se odražava na subjekte junaka”, rekao je Vladimir Tabašević.

U najužem izboru za 65. NIN-ovu nagradu bili su i romani: “Prekasno” Branke Krilović, “Odustajanje” Jelene Lengold, “Uhvati zeca” Lane Bastašić, “Deseti život” Saše Savanović i “Beogradski trio” Gorana Markovića.

O finalistima je odlučivao žiri koji čine Tamara Krstić, Marjan Čakarević, Branko Kukić, Ivan Milenković i Zoran Paunović.

Vladimir Tabašević je rođen 1986. u Mostaru pod punim imenom Bošnjak Tabašević Vladimir. Studirao je filozofiju u Beogradu.

Objavio je knjige poezije “Koagulum” (2010), “Tragus” (2011), “Kundak” (2012), “Hrvatski kundak” (2014).

Zastupljen je u pregledima i izborima savremene poezije: “Prostori i figure” (Službeni glasnik, 2013), “Restart” (Dom kulture Studentski grad, 2014), “Troje” (Samizdat, B92, 2016).

Njegov prvi roman “Tiho teče Misisipi” (Studio Znak, 2015) štampan je samostalno i našao se u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Osnivač je i jedan od urednika internet časopisa Prezupč, koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu.

Dobitnik je regionalne nagrade za priču “Rat”, u okviru Biber festivala i nagrade “Mirko Kovač” za najbolju knjigu mladog autora.

Živi u Beogradu.

Prethodni laureat NIN-ove nagrade je Dejan Atanacković za roman “Luzitanija”.

 

Izvor RTS, 14. januar 2019.