Трамп: Ако Турска нападне Курде, уништићемо је економски

Турска саопштила да ће наставити борбу против курдских јединица које подржавају САД, игноришући упозорења председника САД

Председник САД Доналд Трамп каже да ће економски уништити Турску ако нападне Курде током америчког повлачења из Сирије.

Амерички председник то је написао на свом Твитер налогу.

“Почиње дуготрајно повлачење из Сирије док нападамо мали преостали део територијалног калифата Исламске државе из више праваца. Поново ћемо их напасти из постојеће оближње базе ако се поново формирају. Економски ћемо уништити Турску ако нападне Курде. Направите безбедносну зону од 20 миља”, написао је Трамп.

Председник САД је поручио и да треба да се зауставе бескрајни ратови.

“Исто тако, не желим да Курди изазивају Турску. Русија, Иран и Сирија ће имати највећу корист од дугорочне америчке политике уништавања ИД у Сирији, природних непријатеља. Такође, и ми имамо користи, али сада је време да доведемо наше трупе кући. Зауставите бескрајне ратове!”, рекао је Трамп.

Коалиција против Исламске државе, предвођена САД, започела је процес повлачења из Сирије, саопштио је у петак портпарол коалиције.

Сиријска опсерваторија за људска права, са седиштем у Британији, објавила је да је повлачење почело у четвртак увече.

У Сирији има око 2.000 америчких војника.

 

Извор Б92, 14. јануар 2019.

ТУРСКА: НАСТАВИЋЕМО БОРБУ ПРОТИВ КУРДА
Турска саопштила да ће наставити борбу против курдских јединица које подржавају САД, игноришући упозорења председника САД Доналда Трампа, који је претио “уништењем” турске економије у случају напада на курдске снаге после америчког повлачења из Сирије.

Турска већ више недеља прети новом офанзивом против курдских Јединица за заштиту народа (YPG), бораца које Вашингтон подржава у рату против Исламске државе док их Анкара сматра терористима.

Трамп је јуче путем Твитера упозорио да ће “економски уништити Турску” ако после америчког повлачења нападне Курде, истовремено позивајући Курде да “не провоцирају” Анкару.

“Господине Трамп, терористи не могу бити ваши партнери и савезници (…) Нема никакве разлике између Исламске државе и YPG. Наставићемо да се боримо против свих њих”, рекао је Ибрахим Калин, портпарол турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

YPG су једна од главних тачака спорења Турске и САД, савезника у НАТО чији односи су значајно погоршани од 2016.

Анкара је поздравила америчку објаву с краја прошле године да ће се повући из Сирије. Турска не крије своју намеру да покрене офанзиву против YPG да би спречила стварање клице курдске државе на својим границама и тако спречила оживљавање курдског сепаратизма у самој Турској.

Међутим, нешто касније је америчка влада условила повлачење из Сирије безбедношћу курдских бораца, а прошлонедељна посета Трамповог саветника за националну безбедност Џона Болтона Анкари није довела до решавања несугласица.

 

Извор Танјуг/Б92, 14. јануар 2019.