Шварц Шилинг: БиХ је највећи болесник у југоисточој Европи

“Европа мора коначно јасно рећи да је БиХ самостална и суверена држава!”

Некадашњи високи педставник међународне заједнице у БиХ, Шварц Шилинг, сматра да ЕУ мора да учини све да би у БиХ изградила снажну правну државу.

“Европа мора коначно јасно рећи да је БиХ самостална и суверена држава! И коначно мора рећи да су сви покушаји изнутра и споља да се БиХ подели, осуђени на пропаст”, каже Шилинг у ауторском тексту за Дојче веле.

Чињеница да су хрватски званичници из БиХ, Драган Човић, Вјекослав Беванда и сада већ бивши амбасадор Хрватске у БиХ Дел Векио, ове године присуствовали обележавању, према његовим речима, неуставног празника Дана Републике, Шилинг тумачи, као подршку Додику у отцепљењу Републике Српске од БиХ.

“Није њих брига ни за босански, ни за хрватски народ – они мисле само на себе! Дошли су у Бањалуку, како би Милорада Додика подржали у једном циљу: у отцепљењу Републике Српске од БиХ. То Хрвату Човићу отвара врата за трећи ентитет и у коначници за дефинитивну подлу Босне и Херцеговине”, навео је Шилинг.

Ако се, каже, зна да је из Бањалуке и Посавине током последњег рата протерано 150.000 Хрвата, како другачије објаснити зашто су сви они присуствовали јеној, како каже, неуставној прослави.

“И тако смо на почетку 2019. стигли тамо где смо били почетком 90-их”, каже Шилинг, уз консултацију да је Европа морала да чује “тај прасак”. За Шилинга је БиХ, како каже, највећи болесник у југоисточној Европи.

Последњи избори, одржани прошлог октобра, на први поглед нису пуно тога променили. “Али, онај ко пажљивије баци поглед на БиХ, могао би запазити и неколико светлих тачака: Из трочланог Председништва испао је националистички оријентисан Хрват Човић а на његово место је дошао демократа Комшић, који сам себе види председником свих грађана БиХ”, навео је Шилинг.

Тиме је, каже, претећа сарадња Додика и Човића, које сматра националистима, унутар трочланог Председништва БиХ за сада осујећена.

 

Извор Танјуг/Б92, 16. јануар 2019.