Брнабић: Србија изузета од квота ЕУ на челик

“Имамо политичке гаранције да Србија неће бити негативно погођена овим квотама”

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да Србија има политичке гаранције да неће бити негативно погођена увођењем квота за увоз челика у ЕУ, тако да су српска привреда и железара у Смедереву у власништву кинеске компаније Хбис у овом тренутку потпуно безбедне.

“Имамо политичке гаранције да Србија неће бити негативно погођена овим квотама. То је у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању који имамо са ЕУ”, рекла је она новинарима у Београду.

Како је прецизирала, од три релевантне категорије у производњи челика на основу којих се одлучује о квотама, за прву Србија неће имати никакве квоте већ глобалну квоту за ЕУ, а за друге две категорије вероватно ће имати квоте, али са могућношћу да их аутоматски подиже.

Премијерка је казала да ће мере ЕУ о квотама за челик бити на снази од 4. фебруара, а од априла ће Србија моћи да их подигне и уђе у глобалну квоту.

“Договорили смо и клаузулу која каже да у сваком тренутку можемо да покажемо да смо забринути за нашу производњу. Ако то докажемо подацима можемо додатно да преговарамо о подизању квота”, рекла је Брнабић.

Истакла је да ограничавање увоза челика у ЕУ није упорено против Србије и Западног Балкана, као ни против Кине, и да су мере биле наметнуте.

Америка је, како је додала, прва увела протекционистичке мере према ЕУ за тржиште челика, што је најосетљивије за ЕУ јер је производња челика оно на чему је Унија и настала, па је морала да узврати.

Брнабић је рекла да је Влада Србије о квотама за челик разговарала са ЕУ више од четири месеца.

Додала је да су у тиму, који се бави тим пословима, ангажовани најбољи стручњаци који су представили све анализе српске економије и тржишта челика, а дата је и независна студија о индустрији Србије.

“Дали смо све од себе да заштитимо Србију и нашу железару”, рекла је премијерка и истакла да у овом тренутку није забринута мерама које припрема ЕУ.

Казала је да је у сталном контакту и са власницима и са менаџментом железаре у Смедереву.

“Свакако да ће нам бити теже по овом питању него пре и захтеваће већи политички ангажман Владе Србије која ће стално пратити ситиацију у железари и извозу”, рекла је Брнабић.

Од укупне производње челика у 64 земље на листи Светске асицијације челика, која је за 11 месеци прошле године износила 1,65 милијарди тона, половина потиче из Кине.

Железара у Смедереву је друга на листи највећих извозника из Србије чији је прошлогодишњи извоз био у вредности 695 милиона евра.

Производни капацитети железаре су 2,2 милиона тона челика годишње. У 2017. години произведено је око 1,5 милиона тона, а у ЕУ је извезено 774.000 тона челика.

По плану менаџмента железаре у 2018. је требало да буде произведено више од 1,8 милиона тона и да извоз буде већи него претходне године.

 

Извор Бета/Н1, 16. јануар 2019.