Дебакл Терезе Меј у парламенту, следи ли хаотичан Брегзит?

Исход гласања доводи Велику Британију у највећу политичку кризу у последњих 50 година

Доњи дом британског Парламента одбацио је у уторак увече убедљивом већином владин предлог договора о разлазу са Европском унијом. Против предложеног споразума о Брегзиту гласало је 432 посланика, а за је било 202.

Посланици из групе која је за ЕУ као и оне која је за Брегзит одбацили су молбе премијерке Терезе Меј да подрже споразум који је њена влада постигла са ЕУ у новембру, и да таку реализују одлуку грађана на референдуму у јуну 2016. године да напусте Унију.

Тај пораз је оставио вођство Терезе Меј несигурним. Како преноси BBC то је највећи пораз владе у новијој историји. Вођа опозициононих Лабуриста Џереми Корбин затражио је гласање о поверењу влади, а премијерка је рекла да ће расправа моћи да се води у среду.

Корбин је рекао да ће гласање о поверењу влади дозволити Паралменту да „да своју пресуду о чистој неспособности ове владе”. Ако се споразум о Брегзиту не ратификује у британском парламенту Велику Британију чека неорганизован излаз из ЕУ 29. марта, са потенцијално бурним економским и социјалним последицама, преноси Танјуг.

Због оваквог исхода гласања Велика Британија се налази у највећој политичкој кризи у последњих 50 година и разматра како и да ли да изађе из ЕУ којој се придружила 1973. године.

МЕЈ: ЧУЛИ СМО ПАРЛАМЕНТ, АЛИ ВАС МОЛИМ ДА СЛУШАТЕ НАРОД
Британска премијерка Тереза Меј поручила је у говору, након што су посланици великом већином одбацили план о Брегзиту, да је влада чула мишљење парламента, али да је битно да обе стране слушају вољу британског народа.

„Сваки дан који прође без решења овог проблема значи више несигурности, више огорчења и више мржње”, рекла је Мејова, преноси Ројтерс. Британска премијерка каже да ће прво сачекати потврду да ли влада ужива поверење парламента, јер је у среду очекује гласање о неповерењу влади.

„Јасно је да парламент не подржава овај договор. Вечерашње гласање не говори нам шта подржава. Не говори нам како или да ли уопште има намеру да испоштује одлуку коју је британски народ донео на референдуму, који је парламент одлучио да одржи”, рекла је Мејова, преноси Танјуг.

ШКОТСКА ПРЕМИЈЕРКА: ЗАУСТАВИМО ОДБРОЈАВАЊЕ САТА
Шкотска премијерка Никола Старџон затражила је, након што је британски парламент одбацио план о Брегзиту, проширење члана 50, којим се одређује рок од две године за излазак Велике Британије из ЕУ, јавља BBC, а преноси Танјуг.

„Не можемо више да губимо време. Време је да зауставимо одбројавање сата члана 50, да спречимо сваки ризик да се Велика Британија сруши без договора 29. марта”, рекла је Старџон. Према њеним речима, парламент је имао времена две и по године и није постигао употребљив споразум о Брегзиту.

„Време је да о томе одлуче грађани на новом референдуму”, рекла је шкотска премијерка и навела да не сме да се дозволи да се премијерка Тереза Меј понаша „као да се ништа није догодило”.

ЏОНСОН: СПОРАЗУМ ЛОШ ПО БРИТАНИЈУ
Бивши британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је да је гласање у Доњем дому парламента о предлогу Брегзита „већи пораз него што су људи очекивали” и да то значи да је споразум Терезе Меј сада мртав.

Џонсон, који је био и водећи заговарач изласка Велике Британије из ЕУ, рекао је да је очито да је споразум лош по Британију, али да овакав исход гласања даје премијерки „снажан мандат да се врати у Брисел” и испреговара бољи споразум, без контроверзне тачке око „меке границе” за Северну Ирску, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, проблем није у конзервативној влади, због чега ће у среду увече, када се буде изгласавало поверење влади Терезе Меј у парламенту, гласати за конзервативце.

ТУСК И ЈУНКЕР ПОЗВАЛИ БРИТАНИЈУ ДА СЕ ИЗЈАСНИ О НАМЕРАМА
Председник Европског савета Доналд Туск и председник Европске комисије Жан-Клод Јункер затражили су од Велике Британије да се изјасни о својим намерама, након што је договор о Брегзиту доживео крах у британском парламенту.

„Ако је договор немогућ и нико не жели излазак без договора, ко ће онда коначно имати храбрости да каже које је то једино позитивно решење”, написао је Туск на Твитеру. Јункер је поручио да је „са жаљењем” примио вести о исходу гласања у Британији и затражио да Лондон што пре изнесе своје намере, јер је „време ускоро истекло”.

„Ризик хаотичног изласка Велике Британије увећао се вечерашњим гласањем. Иако не желимо да се то догоди, Европска комисија ће да настави рад на свом плану како би ЕУ била у потпуности спремна”, поручио је Јункер у саопштењу, преноси Танјуг.

КУРЦ: ЕУ НЕ ТРЕБА ДА ПОНОВО ПРЕГОВАРА СА ЛОНДОНОМ
Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је вечерас да ЕУ не би поново требала да преговара са Великом Британијом о споразуму о изласку те земље из ЕУ.

„Жао ми је због исхода гласања о Брегзиту у британском доњем дому парламента. У сваком случају неће бити нових преговора о новом споразуму повлачењу”, написао је Курц на Твитеру а преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 16. јануар 2019.