И српски лидери из региона на састанку са Путином

Поред Вучића, са Путином ће се састати и Додик, као и лидери Срба у Црној Гори и Македонији

Председник Русије Владимир Путин током посете Београду састаће се и са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, потврђено је Спутњику. Формат и теме састанка засад се не знају.

У сусрет Путиновој посети Додик је оценио да је то јасан симбол и порука мира, пријатељства и подршке Србији и српском народу у целини, подсетивши да Српска има добру сарадњу и везе са Русијом.

Како је рекао за „Глас Српске“, за Републику Српску су веома важни сви контакти и разговори, посебно са значајном и снажном државом каква је Русија, која је показала своју објективност у спровођењу Дејтонског мировног споразума.

Председник Путин је у интервјуу за Политику и Вечерње новости рекао да се са Републиком Српском сарадња одвија на основу узајамне користи, а стриктно у складу са Дејтонским мировним споразумом из 1995. године.

 

Извор Спутњик, 16. јануар 2019.

АНДРИЈА МАНДИЋ И МИЛАН КНЕЖЕВИЋ НА СВЕЧАНОМ РУЧКУ СА ПУТИНОМ
Лидери Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић добили су позив за свечани ручак, који у част председника Руске Федерације Владимира Путина организује председник Србије Александар Вучић.

Портпарол Нове српске демократије (НСД) Марко Ковачевић за Спутњик истиче да је изузетно значајно што ће и политички представници Срба из Црне Горе бити на свечаном ручку са руским председником, као и да се свака прилика попут ове, а у којој се може истаћи потреба за јединством српског народа на Балкану, једноставно мора искористити.

„Наравно да је добра вест да је приликом договарања протокола посете председника Русије и председника Србије, уважена и Црна Гора кроз позив Андрији Мандићу и Милану Кнежевићу да присуствују свечаном ручку са председником Владимиром Путином. Познато је да се ДФ жестоко противи непријатељској политици званичне Подгорице према Русији, увођењу санкција и неразумном антируском расположењу власти, као и да за то плаћа високу цену кроз монтиране процесе које власт против нас води“, истакао је Ковачевић.

Позив који су добили лидери ДФ-а, према његовим речима, „показује да везе између Русије и Црне Горе нису покидане и да имају будућност, док са друге стране Србија показује да води одговорну политику према читавом српском народу“.

Портпарол НСД-а закључује да је „дивно је што је овога пута управо разлог доласка председника Русије Владимира Путина, као представника најзначајнијег српског савезника кроз историју, искориштен као „најава неких бољих времена за српски народ“ у целини.

Свечани ручак у част руског председника, како је планирано агендом посете, заказан је за четвртак у Палати Србија у Београду.

 

Извор Курир, 16. јануар 2019.

СТОИЛКОВИЋ НА ПОЗИВ ВУЧИЋА ДОЧЕКУЈЕ ПУТИНА
Председник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић,на позив председника Србије Александра Вучића присуствоваће у Београду посети председника Руске Федерације Владимира Путина.

Између осталог, присуствоваће и додели једног од највиших руских одликовања, ордена ,,Александра Невског” којег ће председнику Вучићу уручити председник Путин.

Такође лидер Срба у Македонији учествоваће на свечаном ручку који у част руског председника приређује председник Вучић.

 

Извор srbi.mk, 16. јануар 2019.