Изложба „Деца Донбаса“ у галерији „Квака 22“

Изложбу су отворили Андреј Кочетов, синдикални лидер из Луганска, и пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара

Седмогодишња Оља видела је кроз прозор како лети граната. Погодила је јабуку испред куће. Ањечка (10) се трудила да погледа у очи ономе ко на њу пуца. Деца су, каже ова девојчица, научила да се моле и уздају у Бога свим срцем. Миша има шест година и сећа се да је видео пожар после бомбардовања у коме је његова бака рањена. Ово су само неке од порука исписаних испод портрета седамдесеторо деце која су преживела бомбардовања у зонама Донбаса током три године. Аутори црно-белих фотографија су Ирина Лашкевич и Ден Леви. Ова документарна изложба под називом „Деца Донбаса” представљена је у галерији „Квака 22” у Рузвелтовој улици.

Поставку је организовала ликовна уметница Снежана Вујовић Николић.

— Ове фотографије нису само портрети деце, ови портрети су порука – истакла је она. Подсетила је да пројекат траје од 2014. године и да иза Ирине и Дена стоји стотине километара пређених пешице у зони ватре.

— Они су децу, која су преко ноћи одрасла, стално сретали. Сви су настојали да рашчисте рушевине, одрасли су ридали пред камером, причајући о својој несрећи, а крај њих су увек стајала деца која су се врло озбиљно односила према њиховој молби да их фотографишу. Веровала су да могу утицати на оне који сваког дана пуцају на њих – појаснила је организаторка.

„Пре или касније свет ће сазнати истину. За сада, погледајте у очи децу рата. У тим очима постоји све осим мржње. Мржња је за слабиће. У тим очима су оптужба, пресуда, питање, нада за мир… Децо Донбаса, нек вас бог чува”, написала је Ирина Лашкевич. Она је по образовању архитекта. Од 2014. године живи у Доњецку и ради као ратни дописник – фото-репортер. Аутор је неколико документарних филмова.

Ден Леви (право име Данил Богран) рођен је у Донбасу. У Доњецку је радио од 2015. до 2017, а сада живи у Москви и ради као фотограф и видео-монтажер.

Изложбу су отворили Андреј Кочетов, синдикални лидер из Луганска, и пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране Кошара, који је недавно посетио Донбас и донео материјал за ову изложбу из Луганска до Београда. Наступио је и дечији вокални ансамбл „Благодар”. Поставка је отворена до краја јануара.

 

Аутор Александра Куртеш

 

Извор Политика, 17. јануар 2019.