Палау повукао признање Косова, следе још четири земље?

Томи Есанг Ременгес ће се данас у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, после чега ће се обратити јавности

Очекује се да ће у наредном периоду пет држава повући признање Косова, пише штампа. Прва од тих земаља је Палау, чији је председник у посети Србији.

Томи Есанг Ременгес ће се данас у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем и шефом дипломатије Ивицом Дачићем, после чега ће се обратити јавности.

Очекује се да ће тада званично бити потврђено да Палау повлачи признање Косова.

Да подсетимо, шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао најавио је у петак да ће још једна земља у понедељак вероватно повући признање Косова. Приштински медији су потом објавили да се ради о Републици Палау која се налази у западном Пацифику близу Нове Гвинеје и Филипина.

Србија је претходно тој земљи укинула визе. Визе су укинуте и за Сент Китс и Невис.

Дачић међутим, гостујући у Јутарњем програм Прве телевизије у недељу није желео да потврди да ли је заиста реч о Палауу.

“Председник Палауа је стигао у Београд и сутра ће се састати са председником Вучићем. Ја бих вас замолио да закључите сами. Пацоли је писао председнику Палау чим је чуо и ја не бих да нашкодим нашим интересима, дајте прво да завршимо посао”, навео је Дачић.

Министар је такође напоменуо и да је врло могуће да 14. земља по реду која би повукла признање може да буде Сент Китс и Невис.

“И моја деца ме питају често где је која земља, али те земље имају исто право гласа (у УН) као и Кина. Ја редовно показујем мапу свима ко је признао Косово, а ко није. Када погледате територијално, ми смо у огромној предности”, рекао је Дачић.

Уколико Палау данас и званично саопшти да повлачи призање, број земаља које признају Косово пашће на 98, што значи да Београду мало фали до циља, да признавања спусти испод половине укупног броја чланица Уједињених нација што је 96.

Да подсетимо, тачан број земаља које су признале Косово и даље лебди у ваздуху. Иако српски званичници тврде да је било сада већ више од десет повлачења признања, приштинске власти то негирају.

Прва држава која је повукла признање Косова као независне државе је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године, тврди се у Београду.

На листи су још, према тврдњама српских званичника, и Унија Комора, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Лесото, Гренада, Мадагаскар, Комонвелт Доминика, Папуа Нова Гвинеја, Гренада.

 

Извор Прва/Б92, 21. јануар 2019.

ВУЧИЋ: РАДИМО НАШ ПОСАО, ПЛАШИМ СЕ ЕУФОРИЈЕ
Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења за Косово, али да је спреман за тешке одлуке.

Оне, поручује, морају бити компромисне.

Република Палау је 13. држава која је повукла признање независности Косова. Председник те републике борави у Београду где ће се састати са Александром Вучићем.

Председник Србије каже да је тешко установити тачан број држава које су признале независност Косова јер, истиче, постоје различите манипулације.

“Ми радимо наш посао. Плашим се еуфорије код нас и то што мислимо да смо све проблеме решили. Покушавамо да остваримо бољу полазну позицију за Србију него што је била. Свој посао обављамо одговорно. Молим грађане да не помисле да је због тога ситуација у вези са Косовом лакша. Морате да имате у виду и интересе Албанаца и интересе великих сила које су прилично супротстављене”, рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Косовски председник Хашим Тачи рекао је јуче да је размена територија најбоље решење за напредак ка ЕУ и НАТО-у и да има подршку САД, ЕУ и Русије. Вучић истиче да је најпре потребно решити нека “једноставнија питрања”.

“Није непознато да је важно да компромисно решимо питање Космета, јер ма како то некима отрцано звучало и ма колико користили за нападе на мене, за будућност нашег народа од пресудног је значаја. Али, о чему говоримо када имамо таксе? Ту антицивилизацијску меру. Стављају заставице на рафове, како грађани не би куповали српски производ. За њих ‘смоки’ има етничку припадност, што се не дешава ни у једној земљи на свету, дешава се на територији коју контролише Приштина. Зато и када имамо добре вести као што је одлука Палауа, морамо да будемо реални, озбљни и одговорни”, рекао је председник Србије.

Није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења, али истиче да то не значи да му се не нада.

Поручује да је спреман за тешке одлуке, али да оне морају бити компромисне.

 

Извор РТС/Б92, 21. јануар 2019.