Рајко Петров Ного и Горан Петровић добитници награде „Иво Андрић“

Награда се састоји од Повеље и новчаног износа, а додељује се у две категорије - за укупно књижевно стваралаштво и за најбоље дело објављено у протеклој години

Рајко Петров Ного и Горан Петровић овогодишњи су лауреати награде „Иво Андрић“, Андрићевог института у Андрићграду.

Српски прозни писац Горан Петровић добитник је награде „Иво Андрић“ за животно дело, за целокупно прозно стваралаштво и књигу кратке прозе „Савети за лакши живот“.

Рајко Петров Ного добитник је награде за најбољу песничку књигу „Сонет и смрт“, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у Београду.

Одлуку је донео жири у саставу Јован Делић, Мухарем Баздуљ и Желидраг Никчевић.

Велика књижевна награда „Иво Андрић“ установљена је 2015. године. Жири који додељује награду дужан је да током целе календарске године прати издавачку делатност у Републици Српској и Србији и да објективно сагледа значај укупног књижевног стваралаштва аутора и појединачног романсијерског остварења у том периоду.

Награда се састоји од Повеље и новчаног износа, а додељује се у две категорије – за укупно књижевно стваралаштво и за најбоље дело објављено у протеклој години.

Награда за укупно књижевно стваралаштво „Иво Андрић“ и за дело „Три поеме“ 2016. године додељена је Матији Бећковићу, док је најбољи роман у 2015, према мишљењу жирија, био „Осама“ Владимира Кецмановића.

Наредне, 2017. године, награду „Иво Андрић“ добили су Душан Ковачевић и руски писац Захар Прилепин. Ковачевићу је награда додељена за укупно књижевно стваралаштво и за драмско дело „Хипноза једне љубави“, а Прилепину за роман „Обитељ“ и књигу приповедака „Седам живота“.

Ђорђевић је награду добио за најбоље дело објављено у Републици Српској и Србији у 2017. за књигу поезије „Пусто острво“, а Хуа за животно дело, за његово целокупно прозно стваралаштво, поводом објављивања превода његова три романа у издавачкој кући „Геопоетика“.

Андрићев институт у Андрићграду, на чијем челу је прослављени редитељ Емир Кустурица, јединствена је установа културе, науке и образовања, која својим радом обједињује настојања Србије и Републике Српске да у тим областима остваре значајне резултате.

Институт има пет одељења – за књижевност, историју, оријенталистику, политику и медије и Одељење за филм.

 

Извор Спутњик, 21. јануар 2019.