Жарко Ракић: Ракете над Европом

Односи Русије и САД су толико лоши да се једноставно стиче утисак како се све лакше проналазе разлози да се они додатно заоштре

Споразум Горбачова и Регана иде у историју: Америчко-руски односи улазе у нову, још хладнију фазу а главне жртве, по свему судећи, биће – Европљани. Вишегодишње натезање Вашингтона и Москве око судбине споразума о ограничењу ракета домета од 500 до 5.500 километара стигло је до краја. Последњи покушај – на преговорима у Женеви – да се сачува поменути уговор потписан давне 1987. пропао је и Американци најављују да ће 2. фебруара почети да једнострано напуштају споразум. Како је званично најављено у Вашингтону, тај посао биће окончан за шест месеци.

Крајем седамдесетих година прошлог века – у једној фази попуштања хладног рата – западни и источни блок (САД и тадашњи СССР) почели су да преговарају о делимичном разоружању. У том пакету једно од најважнијих поглавља било је посвећено ракетама средњег домета – од 500 до 5.500 километара.

Америчко-совјетски преговори пролазили су кроз разне фазе и у једном тренутку доживели су потпуни фијаско. Совјети су почели да звецкају својим најновијим ракетама СС-20 а Американци су одговорили стационирањем у Европи својих “першинга 2” и крстарећих ракета. И једна и друга страна узеле су на нишан циљеве на старом континенту.

Обнављање преговора уследило је после доласка Михаила Горбачова на власт у Совјетском Савезу. Договарање није ишло лако али је ипак крунисано успехом. Тадашњи совјетски и амерички лидери, Михаил Горбачов и Роналд Реган, су 8. децембра 1987. потписали споразум о забрани ракета домета од 500 до 5.500 километара. Споразум је ступио на снагу 1. јуна 1998.

Документ је обавезивао обе стране да униште постојеће арсенале оваквих ракета и одустану од производње сличног оружја. До маја 1991. Американци су демонтирали 846 ракета, Совјети неупоредиво више, чак 1.846 ракета. Споразум је предвиђао обостране контроле процеса разоружања које су окончане 2001. године.

У годинама које су уследиле повремено су се чуле оптужбе да једна од страна крши одредбе споразума. Од доласка на власт Доналда Трамп САД су потпуно заоштриле реторику на ову тему. На крају уследио је и ултиматум Москви да одмах уништи своје нове ракете с ознаком 9М729 које, како су тврдили Американци, најозбиљније нарушавају споразум из 1987. јер имају домет већи од 500 километара. Трамп је 20. октобра најавио да ће САД једнострано иступити из споразума а амерички државни секретар Мајк Помпео поставио је Москви ултиматум да у року од 60 дана уништи спорне ракете.

Руси су ултиматум, наравно, одбили, али су у Женеви почели преговори о превазилажењу проблема . Преговори су, међутим, пропали па су Американци најавили да почетком фебруара почињу да напуштају споразум. У ситуацији када Европи прети да се поново нађе на нишану убитачних ракета Немачка је готово очајнички покушала да посредује. Шеф немачке дипломатије Хајко Мас хитно је отпутовао у Москву где је у разговору с руским колегом Сергејом Лавровом покушао да измоли Русију да попусти. Добио је кратак одговор – њет.

За време које долази Европљани ће сигурно рећи да представља својеврстан повратак у мрачну прошлост јер су опет на мети – овог пута неупоредиво убитачнијих ракета од оних из осамдесетих година прошлог века. Перспективе за решавање проблема су готово равне нули. Односи Русије и САД су толико лоши да се једноставно стиче утисак како се све лакше проналазе разлози да се они додатно заоштре.

НОВИ СУСРЕТ КИМА И ТРАМПА
Сад је и званично потврђено – крајем фебруара биће одржан други севернокорејско-амерички самит. Од крвавог корејског рата средином прошлог века проблем на овом полуострву био је стално у врху најозбиљнијих међународних криза. Данас је та слика нешто измењена и опрезно се ствара утисак да се корејска криза с потенцијалног бојишта полако сели на преговарачки сто.

Најављени самит биће други по реду – у кратком временском размаку сусрет севернокорејског лидера Ким Џонг Уна и америчког председника Доналда Трампа. Први се десио 12. јуна прошле године у Сингапуру и наговестио је прекретницу у односима две државе. Уследило је, међутим, затишје које је заправо најбоље указивало колико тешки и компликовани проблеми отежавају нормализацију односа Пјонгјанга и Вашингтона.

Пре новог сусрета с Трампом севернокорејски лидер боравио је неколико дана у Пекингу где је сигурно договарао темељне тачке за нови дијалог с Американцима. У првим коментарима најављеног сусрета Кима и Трампа приметно је да нема еуфорије која је пратила њихов први – историјски састанак. Свима је већ јасно да доскорашње непријатеље чека дуг пут до коначног помирења.

Занимљиво је и да се као домаћин другог сусрета Кима и Трампа највише спомиње Вијетнам. Држава која је такође ратовала с Америком а данас је њен све бољи економски партнер могла би, како се вероватно процењује у Вашингтону, да буде идеалан пример за владара из Пјонгјанга.

 

 

Извор Политика, 21. јануар 2019.