Makron i Merkel potpisuju danas novi francusko-nemački ugovor

Dve zemlje će usvojiti klauzulu o zajedničkoj odbrani u slučaju napada, nalik na model predviđen u NATO

Ugovor je svojevrsna poruka i podrška Evropskoj uniji oslabljenoj rastom nacionalizma. Tekst će biti potpisan danas u Ahenu u Nemačkoj, četiri meseca pre održavanja izbora u EU.

U Francuskoj taj tekst kritikuju desni i levi ekstremisti koji u njemu vide gubitak nacionalnog suvereniteta.

Ugovor o francusko-nemačkoj saradnji i integrciji treba da upotpuni Jelisejski ugovor koji su 1963. potpisali general Šarl De Gol i Konrad Adenauer, a koji je konkretizovao francusko-nemačko pomirenje posle rata.

U njemu se predviđa usaglašavanje ekonomske, spoljne i odbrambene politike dve zemlje, saradnja u prekograničnim oblastima, kao i zajednička parlamentarna skupština sastavljena od 100 francuskih i nemačkih poslanika.

„Ovo je važan trenutak da se pokaže da je francusko-nemački par osnova koja može ponovo da se pokrene u službi jačanja evropskog projekta“, saopštilo je francusko predsedništvo i dodalo da se nikad nije išlo toliko daleko po pitanju zajedničke odbrane.

Dve zemlje će usvojiti klauzulu o zajedničkoj odbrani u slučaju napada, nalik na model predviđen u NATO. Klauzula omogućava upotrebu zajedničkih sredstava u slučaju terorističkog napada, ili saradnju na velikim vojnim programima, poput onih o tenkovima, ili borbenim avionima.

„Nemačka i Francuska nameravaju da nastave da zajedno unapređuju stvari u Evropi“, rekla je u subotu Angela Merkel.

Merkel i Makron održaće govor u gradskoj kući u Ahenu, gradu gde je car Karlo Veliki imao svoj dvor, a zatim će zajedno učestvovati u građanskoj raspravi studenata iz dve zemlje.

Mediji ocenjuju da ugovor potpisuje dvoje oslabljenih vođa, Angela Merkel, koja napušta mesto kancelara 2021. i Emanuel Makron, uzdrman protestima Žutih prsluka. Zbog toga neki kažu da nije izabrano baš najsrećnije vreme za taj ugovor.

 

Izvor Danas, 22 januar 2019.

Pratite nas na YouTube-u