Тереза Меј обелоданила „план Б” за Брегзит

Европски блок наглашава да неће поново преговарати о споразуму о повлачењу Британије из ЕУ

Британска премијерка Тереза Меј обелоданила је свој „план Б” за Брегзит, умногоме налик на „план А”, у покушају да у парламенту ипак издејствује усвајање одбаченог споразума о разлазу Велике Британије са ЕУ након што обезбеди промену става Уније о граници са Ирском.

Говорећи о томе шта планира да уради пошто је споразум о изласку Британије из ЕУ британски парламент прошле недеље одбацио, она је у понедељак рекла да има у виду забринутост посланика због осигуравајуће политике чија је сврха да гарантује да после Брегзита не буде царинске контроле дуж границе између Ирске, која је чланица ЕУ, и британске територије Северне Ирске.

Тереза Меј је у Доњем дому парламента рекла да ће „ове недеље још разговарати с колегама… како би размотрила како може да задовољи обавезе према становницима (британске покрајине) Северне Ирске и Републике Ирске на начин који може да задобије највећу могућу подршку у Доњем дому”.

„А онда ћу закључке тих разговора пренети Европској унији”, рекла је Мејова.

Европски блок, међутим, наглашава да неће поново преговарати о споразуму о повлачењу Британије из ЕУ, јавља АП а преноси Танјуг.

Противници Мејове изражавају неверицу у погледу изгледа да она у тој намери успе, с обзиром на то да су британски посланици прошле недеље одлучно одбацили поменути споразум, а да лидери ЕУ упорно поручују да неће поново о њему преговарати, констатује АП.

При том, лидер Џереми Корбин опозиционе Лабуристичке партије оптужује премијерку за „дубоко порицање” неуспеха свог споразума, а њене покушаје да га „васкрсне” упоредио је са филмом из 1993. „Дан мрмота” у којем је главни јунак осуђен да један исти дан проживљава стално изнова.

 

Извор Политика, 22. јануар 2019.