Priština opet menja ploču: Moguća privremena suspenzija taksi

Avni Arifi je rekao da ne postoji ultimatum SAD za ukidanje poreza

Šef kabineta kosovskog premijera Avni Arifi izjavio je u intervjuu za KTV da bi vlada mogla da privremeno suspenduje tekse od 100 odsto za robu iz Srbije i BiH na ograničen period tokom kojeg bi Kosovo i Srbija intenzivno radili na postizanju konačnog sporazuma.

“Ako postoji ozbiljna spremnost za razgovore, a oni bi mogli da se planiraju od 1. do 28. februara, mogli bismo odlučiti da suspendujemo takse u tom periodu”, rekao je Avni Arifi.

Govoreći o sastanku predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, premijera Ramuša Haradinaja i američkog ambasadora Filipa Kosneta, Arifi je rekao da je sastanak bio konstruktivan i da ne postoji ultimatum SAD za ukidanje poreza.

Oglasila se i predstavnica za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Ana Marija Bura koja očekuje da će zajednički pritisak EU i SAD na vlasti u Prištini imati efekta.

“Počinjem da vidim neke naznake da se ovi pozivi čuju. Očekujem da ćemo moći da vidimo pomake u narednom periodu”, kazala je Ana Marija Bura.

Ona je tokom debate u Evropskom parlamentu o bezbednosnoj situaciji na Kosovu navela da su odluke o tarifama i transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga “ujedinile javnost na Kosovu” i učinile da se političari na Kosovu “osećaju dobro”.

“Odluke o tarifama i KBS su izuzetno popularne i ujedinjujuće na Kosovu. Obe mere uživaju podršku javnosti. Čak i političari koji su imali rezervu morali su se uskladiti ovim merama zbog njihove popularnosti”, navela je Bura.

Tokom debate evropski parlamentarci ponovili su osudu koja se odnosi na uvođenje tarifa za uvoz robe iz Srbije i BiH koje su nametnule prištinske vlasti Poručeno je da se tim jednostranim potezom krši Cefta i duh sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju, a Priština opet pozvana da povuče uvedene ove mere.

U međuvremenu je portparol kosovske carine Adriatik Stavileci izjavio da je, od uvođenja taksi na proizvode iz Srbije i BiH povećan priliv proizvoda iz Albanije i Makedonije na tržištu teriotrije KiM.

 

Izvor Fonet/RTS, 23. januar 2019.