Удар из Лондона на СПЦ: Спрема се 30 тужби за педофилију

Према наводима оштећених, злостављање се десило у Србији, БиХ и Хрватској

У припреми је још 30 тужби против Српске православне цркве (СПЦ) због педофилије и сексуалног насиља, али и бројне тужбе које се односе на друга тешка кривична дела која су наводно починили представници СПЦ, сазнаје Данас.

И ове тужбе ће бити поднете суду у Лондону, истом суду који је недавно оверио шест тужби у којима се СПЦ терети због сексуалног злостављања и педофилије. Обимна документација захтева детаљну припрему тако да се за сада не зна када ће бити поднете. Подсетимо, према наводима оштећених, злостављање се десило у Србији, БиХ и Хрватској, али је шест тужитеља – два ђакона, и две жене, као и породица 19-годишњег богослова Милића Блажевића, који је преминуо 1999. а за чију смрт његова мајка криви пензионисаног владику Василија Качавенду, правду затражило у Великој Британији, пошто сматрају да је не би дочекали пред домаћим судовима.

Свештеник Бојан Јовановић, који годинама указује на дешавања у СПЦ, а чију су причу црквени великодостојници потврдили више пута у јавности, попут патријарха Иринеја и митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића, истиче за Данас да се годинама води „епска битка која у овом стању у ком се налази наше друштво никад не би имала ваљани епилог јер је то борба против система који једино поштује закон ћутања и заташкавања и који несумњиво има подршку људи из власти“.

— Уместо да су правосуђе, СПЦ, па и сама држава узели у заштиту жртве, они су се на њих обрушили покушавајући да их представе као стране плаћенике које хоће да сруше СПЦ и сам државни поредак, па их препуштају корумпираној бирократији која се трудила да све заташка. Према његовим речима, угледни београдски адвокати, правници и професори урадили су вештачење и утврдили бројне пропусте које је држава намерно направила и тиме стала на страну преступника.

Упитан зашто је тужбама обухваћена цела црква, а не само свештеници за које се тврди да су вршили ова кривична дела, наш саговорник каже да је тужена СПЦ, јер је „деценијама знала и толерисала ове не тако спорадичне појаве а све истраге које су вођене и за које је држава и те како знала служиле су да се случајеви заташкају“. Јовановић наводи да је у свим истрагама учествовао садашњи патријарх.

— Држава стаје свесно на страну СПЦ, јер од те установе очекује подршку за будуће тешке одлуке које се пред Србију стављају почев од признања КиМ, па надаље, а сада када је случај ван домашаја телефона и буразерских договора, правда ће коначно бити испуњена – закључује Бојан Јовановић.

Подсетимо, наша редакција није успела да добије никакав коментар из СПЦ поводом ових тужби.

СЛУЧАЈЕВИ КАЧАВЕНДЕ И ПАХОМИЈА
Бојан Јовановић је још 2015. године у јавност изашао са тврдњама да га је владика Качавенда сексуално узнемиравао и тражио да му доводи дечаке. Качавенда је тужио Јовановића за клевету и овај поступак је још у току. Такође, мајка студента богослова Милића Божиновића тврди да је њен син убијен након што је одбио Качавенду, иако у службеном извештају полиције пише да се младић убио тако што је активирао бомбу у манастиру у Шековићима.

Владика Епархије врањске Пахомије Гачић био је оптужен за сексуално злостављање четворо тинејџера током 1999. и 2000. године. Један 24-годишњак је 2013. изјавио за Врањске новине да га је Пахомије сексуално злостављао током периода од девет година.

 

Аутор Ј. Диковић

 

Извор Данас, 24. јануар 2019.