Udar iz Londona na SPC: Sprema se 30 tužbi za pedofiliju

Prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj

U pripremi je još 30 tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije i seksualnog nasilja, ali i brojne tužbe koje se odnose na druga teška krivična dela koja su navodno počinili predstavnici SPC, saznaje Danas.

I ove tužbe će biti podnete sudu u Londonu, istom sudu koji je nedavno overio šest tužbi u kojima se SPC tereti zbog seksualnog zlostavljanja i pedofilije. Obimna dokumentacija zahteva detaljnu pripremu tako da se za sada ne zna kada će biti podnete. Podsetimo, prema navodima oštećenih, zlostavljanje se desilo u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, ali je šest tužitelja – dva đakona, i dve žene, kao i porodica 19-godišnjeg bogoslova Milića Blaževića, koji je preminuo 1999. a za čiju smrt njegova majka krivi penzionisanog vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Velikoj Britaniji, pošto smatraju da je ne bi dočekali pred domaćim sudovima.

Sveštenik Bojan Jovanović, koji godinama ukazuje na dešavanja u SPC, a čiju su priču crkveni velikodostojnici potvrdili više puta u javnosti, poput patrijarha Irineja i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, ističe za Danas da se godinama vodi „epska bitka koja u ovom stanju u kom se nalazi naše društvo nikad ne bi imala valjani epilog jer je to borba protiv sistema koji jedino poštuje zakon ćutanja i zataškavanja i koji nesumnjivo ima podršku ljudi iz vlasti“.

— Umesto da su pravosuđe, SPC, pa i sama država uzeli u zaštitu žrtve, oni su se na njih obrušili pokušavajući da ih predstave kao strane plaćenike koje hoće da sruše SPC i sam državni poredak, pa ih prepuštaju korumpiranoj birokratiji koja se trudila da sve zataška. Prema njegovim rečima, ugledni beogradski advokati, pravnici i profesori uradili su veštačenje i utvrdili brojne propuste koje je država namerno napravila i time stala na stranu prestupnika.

Upitan zašto je tužbama obuhvaćena cela crkva, a ne samo sveštenici za koje se tvrdi da su vršili ova krivična dela, naš sagovornik kaže da je tužena SPC, jer je „decenijama znala i tolerisala ove ne tako sporadične pojave a sve istrage koje su vođene i za koje je država i te kako znala služile su da se slučajevi zataškaju“. Jovanović navodi da je u svim istragama učestvovao sadašnji patrijarh.

— Država staje svesno na stranu SPC, jer od te ustanove očekuje podršku za buduće teške odluke koje se pred Srbiju stavljaju počev od priznanja KiM, pa nadalje, a sada kada je slučaj van domašaja telefona i burazerskih dogovora, pravda će konačno biti ispunjena – zaključuje Bojan Jovanović.

Podsetimo, naša redakcija nije uspela da dobije nikakav komentar iz SPC povodom ovih tužbi.

SLUČAJEVI KAČAVENDE I PAHOMIJA
Bojan Jovanović je još 2015. godine u javnost izašao sa tvrdnjama da ga je vladika Kačavenda seksualno uznemiravao i tražio da mu dovodi dečake. Kačavenda je tužio Jovanovića za klevetu i ovaj postupak je još u toku. Takođe, majka studenta bogoslova Milića Božinovića tvrdi da je njen sin ubijen nakon što je odbio Kačavendu, iako u službenom izveštaju policije piše da se mladić ubio tako što je aktivirao bombu u manastiru u Šekovićima.

Vladika Eparhije vranjske Pahomije Gačić bio je optužen za seksualno zlostavljanje četvoro tinejdžera tokom 1999. i 2000. godine. Jedan 24-godišnjak je 2013. izjavio za Vranjske novine da ga je Pahomije seksualno zlostavljao tokom perioda od devet godina.

 

Autor J. Diković

 

Izvor Danas, 24. januar 2019.

Pratite nas na YouTube-u