Дачић: Мичелова оставка лоша вест за Србију

Како је Дачић навео, Мичел је разумео да САД треба да отворе врата за компромис између Београда и Приштине

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је оставка помоћника државног секретара САД за европске и евроазијске послове Веса Мичела лоша вест.

Како је Дачић навео, Мичел је разумео да САД треба да отворе врата за компромис између Београда и Приштине. “Очигледно то је то место уклето. Ко год да се бави нама, пропадне му политичка каријера”, рекао је Дачић новинарима у Београду.

Дачић је имао опаску и за судбину ЕУ. “Ја сам изразио бојазан да ако ЕУ сад не пропадне, да ће да пропадне кад сви југословенски народи у њу уђу”, додао је Дачић.

Подсетимо, Мичел је у “опроштајном писму” навео да је поносан на дипломатске напоре на одржању трансатлантског јединства око санкција против Русије, обезбеђивања пуштања на слободу америчког свештеника Ендрјуа Брансона из Турске и подршку САД за решавање спора између Грчке и Македоније око имена ове бивше југословенске републике.

Стејт департмент је саопштио да ће Мичел отићи са положаја 15. фебруара. Ројтерс наводи да Мичелова оставка стиже у тренутку напетости у трансатлантским односима због политике председника САД Доналда Трампа.

Наводи се да није било никаквих очигледних знакова да ће Мичел, некадашњи политички аналитичар за питања централне и источне Европе, поднети оставку из протеста против политике Трампове администрације.

Подсећа се да је Мичела у Стејт департмент довео бивши амерички државни секретар Рекс Тилерсон 2017. године, у време када је Трамп претио да ће повући САД из НАТО, а Вашингтон оптуживао Москву за мешање у кампању за председничке изборе у САД одржане годину дана раније.

АП указује да Мичел подноси оставку након само 16 месеци на функцији.

Мичел је, иначе, средином марта прошле године боравио у Београду и са српским званичницима разговарао о даљем напретку Србије ка чланству у ЕУ, наставку Бриселског дијалога и темама везаним за стабилност региона Западног Балкана.

 

Извор Танјуг/Б92, 25. јануар 2019.