Вучић о оставци: Имамо и легалитет и легитимитет

“Сматрам да не само да имамо легалитет, већ и огроман легитимитет”

“Било би фер да када говорите о оставкама, а оне се подносе у доба велих криза и када сматрате да немате легитимтет, а ја сматрам да не само да имамо легалитет, већ и огроман легитимитет”, рекао је председник Србије на питање да ли разматра расписивање председничких избора, као одговор захтевима за оставку који могу да се чују на протестима.

“Ја поштујем и људи захтевају ствари, ја сам спреман за све што кажу, али морају да кажу немате легитимитет, а то се показује на изборима. Које год изборе да изгубимо ја не могу да останем председник, то је јасно, говорим о парламентарним изборима, ако изгубимо нема смисла да замајавам нацију и радим оно што су радили Тадић, Пајтић и остали, опстајући на власти са шест одсто. Али како ми се чини, а синоћ сам погледао најновије истраживање, плашим се да би резултати за те који позивају на оставке били много лошији него што су били, а резултати оног чију оставку траже много бољи него што су били. Људи у Србији су озбиљни и одговорни, гледају оне који раде марљиво, а не поводе се тиме ко колико виче и ко колико вређа”, рекао је Александар Вучић.

Додао је да су жене у Србији “поштене и озбиљне”, и обећао да ће “пристојна Србија победити, и да тада нико неће смети да их вређа”.

“То смо показали, а биће и још политичара и других људи, који су кршили законе и оних који су део јучерашње и садашње власти. А долази и закон о пореклу имовине. Тако ће људи лакше моћи да утврде морални кредибилитет сваког од нас”, казао је Вучић.

На питање како онда коментарише увреде које је добијала посланица Демократске странке Александра Јерков у Скупштини Србије, Вучић је рекао да се “по томе разликује од других политичара”, те да осуђуе сваку увреду свакој жени.

“Ја то нисам чуо. Ако се то догодило, на најстрашнији начин осуђујем. И мени није проблем да кажем, ако је неко увредио госпођицу Јерков, шта год ја у политичком смислу мислио о њој, да је то страшно и недопустиво”, казао је он.

НЕМАЧКА ЋЕ ВОДИТИ РАЧУНА О ДИЈАЛОГУ БГ И ПР
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да верује да ће Немачка водити рачуна не само о дијалогу Београда и Приштине, већ и постизању компромисних решења.

“Дакле, 22 од 27 земаља ЕУ већ су признале независност Косова у границама наше јужне покрајине, али се тога ретко сетимо, јер би некада да заборавимо на свет да би смо 20 минута касније хтели да будемо део света”, рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће се Немачка “старати и о постизању компромисних решења”, али је поставио питање “да ли ће Србија то моћи, да ли ће успети или не”.

“Покушао сам да кажем нашем народу да се не може одржати замрзнути конфликт, јер постоје различити интереси других страна. Интереси Албанаца, али и многих великих сила. Неке од њих желе решавање проблема, док друге желе да коначно имају своју државу и за то ће платити цену колика год она да буде. Ја увек питам наше грађане колику смо ми цену спремни да платимо”, рекао је Вучић.

Он је додао да је Србија већ платила у прошлости цену за све погрешне политике.

“Ја мислим да је време да почнемо да размишљамо о људима, чувајући наше интересе, добијајући највише што можемо за Србију и народ. Ако то људи неће да разумеју шта ја ту могу, жалостан сам због тога, али ја то не могу да променим. Нећу ни да мењам политику која је рационална, одговорна и доноси добро”, казао је он.

НИЈЕ БИЛО КОРУПЦИЈЕ У ПРОДАЈИ ПКБ-а
Александар Вучић је изјавио да Фискални савет, Међународни монетарни фонд, Светска банка подржавају решавање проблема Пољопривредног комбината ПКБ, те да би “волео да му неко каже какве је ту корупције било”.

“Волео бих да ми некао каже какве је ту корупције било када се иде на тендер на који се не јављају сви они који су хтели да купе ПКБ. Ја да вам кажем каквих је покушаја корупције ту било, не само из Ђиласовог периода, када су пљачкали градску и државну имовину на ПКБ-у, већ и касније када су хтели да добијају ПКБ, али без тендера”, рекао је Вучић.

Вучић је казао да се за решавање проблема ПКБ-а ишло на тендер, те да је могао понуду да пошаље свако ко је мислио да жели да купи тај комбинат.

“Јавила се само страна компанија. Србија жели компаније које ће да додносе профит и плаћају порезе, а не да сваке године држава даје свој новац да би надокнађивала губитке”, казао је он и додао да мисли да је то “чисто и изузетно добро за економију земље”.

Он је коментарисао истраживање Инсајдера у серијалу “Продаја”, које је показало да уколико дође до реализације пројекта проширења пута Београд-Зрењанин, да ће држава морати од откупљује земиљиште по тржишној вредности од компаније “Ал Дахра”, која га је претходно купила, “иако је законом забрањена продаја државне земље”.

Србија је у послу око продаје ПКБ, продала 17.000 хектара државног земљишта, чиме формално закон није прекршен, јер је продаја омогућена одлукама, споразумима и закључцима, наведено је у том истраживању.

Вучић је подсетио да се састао се са потпредседником компаније “Ал Дахра” Ал Дареием у Давосу, којег је “замолио да ПКБ буде пример и огледно добро успешног бизниса”.

“Да покажу да могу да производе више, да плате могу и морају да буду више за запослене, јер ПКБ је предузеће. Они ту земљу не могу да однесу на ћилиму арапском, или било којем другом, негде на неко друго место”, казао је он.

 

Извор N1, 26. јануар 2019.