Блумберг: Северна Македонија је „спашена“ од Русије и постаје НАТО упориште

Датум македонског потписивања приступног протокола за НАТО биће одређен у следећих неколико дана

Преименовање Македоније у Северну Македонију омогућиће тој земљи улазак у НАТО у врло блиској будућности, пише Блумберг. Према агенцији, овај догађај, који је постао могућ након што је Скопље попустило пред грчким захтевима, је ударац Русији и помаже војном блоку да ојача свој утицај на Балкану.

НАТО је одобрио протокол о придруживању Македоније, која ће ускоро бити преименована у Северну Македонију, јер се Скопље договорило с Атином поводом дугог спора око имена земље, који је спречавао ову земљу да се придружи блоку, пише Блумберг.

Прошлог месеца, на врхунцу сукоба око утицаја у регији између Русије и Запада, ова балканска држава уклонила је највећу препреку за улазак у војни блок и пристала је на промену имена. Прошле недеље се Грчка, која је тврдњом да би се реч Македонија требала примењивати само на једну од њених северних покрајина блокирала улазак свог суседа у Северноатлантски савез, одрекла својих захтева.

То је омогућило генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу да у понедељак велепосланицима савеза у Бриселу преда протокол о прикључењу блоку Републике Северне Македоније. Овај документ је први корак према повећању савеза на 30 земаља чланица.

“Датум потписивања приступног протокола биће одређен у следећих неколико дана. Након потписивања, Скопље ће као позвана странка моћи да учествује у активностима НАТО-а”, рекао је за Блумберг један функционер НАТО пакта.

Улазак Северне Македоније у НАТО пакт, према Блумбергу, биће “још један ударац за Русију”, која настоји да задржи своју досадашњу сферу утицаја на Балкану, регију која је била поприште најкрвавијих сукоба од краја Другог светског рата. Чим буде потписан протокол, парламенти чланица НАТО пакта ће морати да га ратификују.

“Северна Македонија, која има 2 милиона становника, следила је пример Црне Горе, Албаније и Хрватске, које су након уласка у НАТО најавиле и свој прозападни курс. Сада ће Скопље морати да повећа своје издатке за одбрану на 2 одсто БДП-а, чиме ће испунити америчке захтеве за све чланице НАТО-а на том подручју”, закључује агенција.

 

Аутор Саша Ф.

 

Извор logicno.com, 30. јануар 2019.