Дојче веле о Брегзиту: Почиње игра нерава

У Бриселу још постоји нада да ће прича имати условни “хепи енд”, али та нада је све тања

Британска премијерка Тереза Меј иде у Брисел са мандатом парламента да још преговара о уговору о напуштању ЕУ. Сада почиње игра нерава у којој обе стране имају адуте, коментарише Бернд Ригерт из бриселског студија DW.

После гласања у британском парламенту у уторак увече нисмо ништа паметнији него пре њега. Посланици нису нашли већину ни за један од могућих сценарија изласка земље из ЕУ. Сада тек знамо да не желе Брегзит без претходног договора са Бриселом. Не кажу како мисле да дођу до таквог уговора – а пре само две седмице су одбили уговор који је премијерка Тереза Меј постигла са Бриселом.

Доњи дом парламента у Лондону није прихватио предлоге да се продужи рок за преговоре, као ни оне да се иде на нове изборе или на нови референдум о евентуалном останку у Унији. Дакле, једино око чега се тамо могла окупити већина јесте бизарни предлог да премијерка и њена Влада у наредне две седмице додатно преговарају о уговору са ЕУ и постигну нешто.

Тражи се да се из уговора избаци проказани “бекстоп” – гаранција да између Републике Ирске и Северне Ирске никада неће бити тврде границе која подразумева контроле и застоје. Премијерка Меј се показала приврженом циљу да избаци “бекстоп” из уговора.

Али то је практично немогуће. Званичници ЕУ, али и француски председник и немачка канцеларка, и даље унисоно понављају да нови преговори о суштини нису могући. Питање ирско-ирске границе за њих је завршено.

Сада почиње игра нерава. Ко ће први трепнути? Много зависи од ирске владе која по сваку цену жели да спречи тврду границу ка Северној Ирској како се сукоб католика и протестаната не би распламсао. Али ако званични Даблин и Брисел остану непопустљиви, на крају ће доћи да Брегзита без уговора и тиме аутоматски до тврде ирско-ирске границе.

У тој осетљивој ситуацији Тереза Меј може да шпекулише да ће у последњој секунди Даблин ипак попустити и ублажити Бекстоп. Британска премијерка нема више шта да изгуби. Она би у овом покеру могла да одигра све на ту једну карту.

ЕУ са друге стране има свој адут: верује се да ће Британци, када дођу до ивице понора и суоче се са хаотичним Брегзитом, тражити продужетак преговора – на још неколико седмица или месеци. Предност тога би била да најпре нема материјалне штете, а Британци имају нешто више времена да размотре неки разборити план Б.

У Бриселу још постоји нада да ће прича имати условни “хепи енд”, али та нада је све тања. Посланицима Европског парламента и дипломатама је Брегзита полако преко главе. Ипак, мало је оних који би се опкладили да ће Велика Британија збиља 29. марта напустити ЕУ. Одуговлачење и куповина времена… то је тренутно једина тактика ЕУ.

 

Извор Дојче веле, 30. јануар 2019.