Napad bez osude

Zašto nijedna NVO i gotovo nijedna politička stranka nije osudila napad na imovinu porodice Filipović?

Vaš autor živi na donjem Dorćolu, u blizini Luke i ugašenih pogona „Davida Pajića“. To je najsiromašniji deo Starog grada. U kraju živi i dosta romskog stanovništva. Pomalo uspavan, skrajnut deo grada, u kome građani žive u miru i skladu, bez obzira na nacionalnu pripadnost ili veroispovest. Još dok vaš autor nije bio član nijedne stranke (2015-2017, u periodu posle izbacivanja iz DSS) upoznao je jednog vrednog i simpatičnog komšiju –Srbislava Filipovića, koji je više puta tokom te dve godine bio u kampanji od vrata do vrata, kao član SNS.

Budući stranački prijatelji su bili veoma ljubazni i profesionalni i rado sam primao njihov izborni materijal. Vaš autor je Srbislava poznavao i kao kolegu gradskog odbornika, oštrog na jeziku, spremnog na šalu. Srba, inače, stanuje tri ulaza od vašeg autora. Potom je autor ovog teksta 2017. postao član SNS. U tom periodu se nekako poklopilo da smo se više puta sreli i na ulici. Srba je bio sa porodicom. Upoznao sam njegove malene ćerke, stariju petogodišnju Saru, mlađu dvogodišnju Stefaniju i suprugu Milicu. Skladna porodica. Znate kako kažu, deca su slika i prilika roditelja. E ta slika, taj utisak o Srbinoj porodici je izvanredan. Kad sve ovo znate, onda znate koliko je vaš autor bio šokiran kada je pročitao vest da je razlupan automobil porodice Filipović, ispred njihovog doma. Osim šoka, vaš autor je osetio nemi bes, nemoć i saosećanje sa ugroženom porodicom. Sve tim više zbog toga što smo komšije, što se poznajemo, na stranu to što smo kolege. Dorćolci smo, obični ljudi. Brinemo jedni o drugima.

MINI-INTERVJU
Pozvao sam Srbu telefonom i tako je nastao ovaj mini-intervju:

Kako se osećaju Sara, Stefanija i Milica?
— Srećom, ćerke su male, dve i pet godina, pa ne mogu da budu svesne punog značenja događaja. Starija jedino pita – tata, zbog čega se nekome nije svideo naš auto? Supruga je u šoku, zabrinuta je za decu. Razmišljamo da li da sklonimo decu i suprugu kod rođaka.

Jesi li dobijao pretnje?
— Već godinama dobijam pretnje na Tviteru i Fejsbuku koje uglavnom nisam shvatao ozbiljno. Pretili su mi pričom o tome šta će da mi/nam rade kada nas obore sa vlasti. Na primer: „Završićeš u kontejneru“, ili: „Uzmi marker, prošetaj gradom, obeleži mesto dok ima slobodnih bandera batice“ i slično. Brisao sam sve te gadosti.

Da li si ti zabrinut?
— Ne mogu da kažem da nisam, ali šta je tu je. Nastaviću u parlamentu da se borim protiv njih.

Kako si video šta se dogodilo kolima?
— Svi smo nešto gripozni. Juče predveče (29. januar; op. aut.) sam izašao da kupim večeru za decu i suprugu, i otišao sam u nabavku u Univer. Još iz daljine sam video da nešto nije u redu sa šoferšajbnom, ali pomislih da nije moguće da je to naš auto. Kad sam prišao video sam da jeste. Samo što se nisam srušio. Auto je nov, star manje od mesec dana. Nije kasko osiguran. Osetio sam očaj, bes. Skroman sam čovek, pozajmili smo novac u okviru porodice da bi kupili auto (Škoda „Rapid“ – op. aut). Uništili su prednju haubu, šoferšajbnu, krov…

A motor?
— Ne znam, auto je u servisu, videćemo. Šteta je velika.

Još malo smo porazgovarali, i poželeo sam Srbi sve najbolje, da uhvate počinioce i da uspe da nadoknadi štetu.

Nebojša Bakarec (Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Na razlupanom automobilu se vidi da su jedno ili dva lica skakala po haubi ili krovu. Šoferšajbnu su morali da udare šipkom – da su skakali po njoj, propali bi u auto. Automobil je nov, porodica Filipović ga parkira tu manje od mesec dana. „Neko“ je registrovao podatak da je porodica poslanika Filipovića kupila automobil. Taj „neko“ verovatno mrzi SNS i samog Srbu i najverovatnije je zaražen zlom koje širi SzS. Utvrđeno je da Srba Filipović ima skladne odnose sa svim ljudima koje poznaje, da nema dugove i da nema drugih motiva osim političkih za demoliranje automobila i za pretnje koje dobija putem društvenih mreža.

Taj „neko“ je morao izvesno vreme da prati ponašanje porodice Filipović, i navike u vezi parkiranja automobila da bi mogao da odabere pogodan trenutak za napad. Potom su napadači (ili napadač), verovatno u gluvo doba noći, između ponedeljka i utorka, razlupali kola porodice Filipović. Gripozni Filipović je tek predveče izašao u kupovinu i video razlupan automobil.

„OTROVNA HISTERIJA“
Stoga je logično da su poslanici Srpske napredne stranke optužili lidere opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) da su odgovorni za demoliranje automobila poslanika SNS. Zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić rekao je na konferenciji za novinare, između ostalog: „Mogu da misle da su mnogo jaki i strašni i da mogu da napadaju i privatnu imovinu i bilo koga pojedinačno, i da da šalju poruke kako mogu da dođu do bilo koga od nas, do mesta do kojih živimo mi i naša porodica, ali to im je zaludan posao“. On je rekao i da „otrovnu histeriju” u društvu raspiruju Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović i drugi predstavnici Saveza za Srbiju.

Srba Filipović je na istoj konferenciji za novinare pokazao fotografije polupanog automobila, kao i odštampane pretnje objavljene na društvenoj mreži i naveo da strahuje za bezbednost dece i supruge. „Ovako izgleda kada oni na terenu izlože svoj plan i program i noću izađu i unište nečiju privatnu imovinu”, rekao je Filipović, pokazujući fotografije polupanog automobila. On je rekao da to nije lični napad na njega, već napad na normalnu Srbiju: “Nisam ja bitan. Ovo je napad na normalnu Srbiju, na nas koji želimo da Srbija radi, da ljudi žive pristojno, to je napad na sve normalne i civilizovane ljude u ovoj zemlji“.

Filipović je potom pročitao pretnju na Tviteru u kojoj mu je napisano: “Uzmi marker, prošetaj gradom, obeleži mesto dok ima slobodnih bandera, batice”. „Ko normalan to može da napiše ako je to neki pojedinac napisao da li je iko iz Saveza izašao i osudio takvo ponašanje? Ne, oni se tome raduju, svakoj ovoj poruci mržnje upućenoj ka nama iz SNS i Aleksandru Vučiću”, naveo je Filipović. Poslanici SNS su novinarima rekli da očekuju da celokupna javnost osudi napade i uvrede kojima su izloženi.

Do kraja dana, kada nastaje ovaj tekst, napad na imovinu porodice Filipović, izveden praktično na pragu njihovog doma, osudili su jedino SNS i Pokret socijalista. Niko iz tzv. institucija građanskog društva, niko iz bilo koje građanističke NVO, niko iz Druge Srbije, niko iz opozicije. Ovaj napad nije osudio niko od onih kojima su, očigledno selektivno, usta puna ljudskih prava, koji horski nariču u slučaju da samo popreko pogledate Mariniku Tepić, u slučaju da nešto kažete protiv Đilasa, Jeremića ili Borka Stefanovića.

Setimo se samo histeričnih reakcija povodom gnusnog napada na Borka Stefanovića. Taj napad je bio teži od ovog napada o kome govorimo, ali u tom slučaju napadači nisu došli do doma jedne porodice, gde žive devojčice od  dve i pet godina. Očekivali bi da će bar neko od stotina NVO, stranaka, pojedinaca koji su kukali nad sudbinom povređenog Borka Stefanovića da se oglasi povodom napada na imovinu porodice Filipović. Niko! Muk.

Demonstranti tokom protesta Stop krvavim košuljama (Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)
Demonstranti tokom protesta Stop krvavim košuljama (Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Očigledno po njima porodica Filipović ne zaslužuje pažnju, nema ista građanska prava kao Borko ili Marinika, nego manja. Po njima, članovi porodice Filipović (Stefanija, Sara, Milica i Srba) su građani drugog reda, koji ne zaslužuju puna građanska prava ili zaštitu u slučaju ataka. Kakvo sramno ponašanje. Kakvi dvostruki aršini.

Što se vašeg autora tiče, on je još jutros, čim je saznao za vest, poslao Srbi sledeću poruku:

Zdravo, sad vidim vesti o napadu. Vidim i slike. Grozno. Osećam bes. Koliko vidim po slikama, skakali su ti po kolima, nemoguće da to niko nije video. Vidim uništeni su  hauba, šajbna, krov. Predviđam da niko izvan SNS neće osuditi napad… To je stvarnost, kad krenu po kućama, noću. Kukavice, šaka jada, ekstremisti. Nisi sam. Podrška. Živ bio.“

 

*Autor je politički analitičar i odbornik Srpske napredne stranke u skupštini grada Beograda

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Novi Standard