Приштина због такси улази у озбиљан сукоб са Вашингоном?

Амерички амбасадор Филип Коснет наводно је демонстративно напустио састанак са Албанцима, а излазећи је залупио вратима

Америчке власти неће одобрити визе ниједном косовском званичнику након одбијања Приштине да укине или суспендује таксе на робу из Србије и БиХ, пренели су медији писање приштинског сајта Лајми.

Према том сајту, САД су тиме почеле примену конкретних мера према званичницима власти у Приштини после одлуке тамошње владе и премијера Рамуша Харадинаја да таксе и даље остају на снази, преноси Танјуг.

Наводи се оцена аналитичара Артона Демхасаја да се ради о притиску на косовску владу да донесе одлуку о укидању или суспензији такси. Демхасај није сигуран докле ће власт у Приштини моћи да се супроставља захтевима САД и ЕУ.

Он је казао да су САД питање такси схватиле врло озбиљно и да су могуће и друге теже санкције из Вашингтона.

Зери преноси да Харадинај, који одбија да испуни више пута поновљени захтев САД да укине 100 одсто увећане таксе на производе из Србије и БиХ, сматра да такав његов став не штети односима Приштине и Америке.

Он је данас новинарима у Приштини рекао да има велико поштовање према САД.

„Америка је моја породица, чак и када не делимо исто мишљење”, казао је Харадинај.

 

Извор Политика, 31. јануар 2019.

ПРИШТИНСКИ МЕДИЈИ: АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ЗАЛУПИО ВРАТА ТАЧИЈУ И ХАРАДИНАЈУ
Незадовољан састанком са институционалним и политичким лидерима у Приштини, Хашимом Тачијем, Кадријем Весељијем и Рамушем Харадинајем, амерички амбасадор Филип Коснет наводно је демонстративно раније данас напустио састанак, а излазећи је залупио вратима.

Како пише приштински Зери, Коснет је састанак напустио због одбијања Харадинаја да суспендује таксе наметнуте на производе из Србије и БиХ, што би отворило пут ка наставку дијалога са Београдом.

РТК је, позивајући се на своје изворе, јавила да је то био разлог што је Коснет први напустио састанак након само сат времена, а Тачи, Весељи и Харадинај су и након његовог одласка остали у просторији у којој се састанак одржавао.

Амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет

Наводи се такође да је амбасадор Коснет институционалним лидерима у Приштини на састанку јасно ставио до знања да постоје само два начина за решење питања наметнутих такси.

Прво је, додаје се, суспензија такси, на чему ће САД инсистирати до краја, а друго је, ако се прво не догоди, наметање америчких санкција, што подразумева озбиљно ремећење иначе веома добрих односа Приштине и САД.

Приштина је 100 одсто увећане таксе наметнула Србији и БиХ 21. новембра прошле године. САД и ЕУ су одмах тражиле суспензију те мере, што се није догодило.

 

Извор Спутњик, 31. јануар 2019.