Вучић и Додик: Од јуна изградња аутопута ка РС

Вучић: “Србија се финансијски и економски опоравља и убрзано развија. Имаћемо новца да помогнемо народу у РС и опоравку привреде РС”

Председник Србије Александар Вучић састао се у четвртак у Београду са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком.

Састанак је у згради Председништва почео нешто после 13 часова, а након разговора планирано је да се Вучић и Додик обрате медијима.

Додик је у Београд стигао након што је са друга два члана Председништва БиХ боравио у посети Бриселу.

ВУЧИЋ: СУФИЦИТ У БУЏЕТУ СРБИЈЕ – 200 МИЛИОНА ЕВРА
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће Србија у буџету имати 200 милиона евра суфицита.

“Србија се финансијски и економски, упркос таксама и бројним тешкоћама, фискално опоравља и убрзано развија. Имаћемо новца да помогнемо народу у РС и опоравку привреде РС”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком.

Вучић је рекао да ће тачне податке о суфициту знати вечерас, да је требало да суфицит буде 65 милиона евра, али да ће бити 200 милиона.

“Предвидели смо лошије реузлтате за фебруар и март, али очекујем још боље резултате од плана који смо постигли са ММФ-ом”, рекао је он.

ВУЧИЋ: НИСАМ СЕ САСТАО СА ГРУЕВСКИМ ПРЕД ЊЕГОВ ОДЛАЗАК ИЗ МАКЕДОНИЈЕ
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да бившег македонског премијера Николу Грувеског није видео последње три године, а камоли пред његово бекство из земље, а да се са новим лидером ВМРО-ДПМНЕ јесте састајао и да у томе нема ничег спорног.

На питање како кометарише сталне шпекулације о његовој наводној умешаности у случај Груевски и његов бег из земље, а поводом тога што је N1.bih прво објавио да је Зоран Заев рекао да се бивши македонски премијер Никола Груевски пре бекства састао са Вучићем и Орбаном, а потом је дата исправка да то није био Грувески, већ његов страначки наследник Мицкоски, Вучић каже:

“Што би рекао Милорад (Додик), изгледа да су се сви, као да има нека рука која то покреће, а ја не мислим да има и не верујем у неке завереничке теорије, али као да су се јавили сви могући који треба за нешто да оптуже Србију.”

Како је рекао, са изненађењем је прочитао вест да се наводно састао са Николом Грувеским.

“Нисам се видео са Николом Грувеским, нисам се видео са њим скоро три године, нисам ишао у Скопље, ни у време предизборне кампање, иако су и они, као и ми, у саставу групације Европске народне партије. Нисам га видео ни у Београду, нити било где другде”, рекао је Вучић.

Поводом исправке која је уследила, он каже да се са Мицкоским јесте састао и то више пута и упитао шта у томе има спорно и поновио да је његова странка део европског народног блока:

“Кажу онда, ‘нисте издали саопштење’… Ево, ја се извињавам Заеву, ја сам мислио да је Сузана Васљевић задужена за издавање саопштења са наших састанака, али убудуће ћу да замолим кабинет Заева и да изда саопштење, ако ће онда бити лакше.”

Како је додао, кад неко покушава да пребаци одговорност за сопствене пропусте онда то изгледа карикатурално.

“А да говорим о неким сумњивим типовома из Србије у кабинету Заева и владе Македоније не пада ми на памет”, закључио је он.

ВУЧИЋ: ПОЧИЊЕМО ГРАДЊУ АУТОПУТА ПРЕМА СРПСКОЈ У ЈУНУ
Радови на изградњи аутопута Београд – Бјељина, преко Кузмина, требало би да буду отворени средином јуна или до краја тог месеца, најавио је данас председник Србије Александар Вучић после састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, са којим је, каже, разговарао о инфраструктурним пројектима.

“Заједно ћемо да отворимо радове током касног пролећа или раног лета на изградњи аутопута којим ћемо спојити Бјељину преко Кузмина са аутопутем Београд Загреб и тако ћемо имати аутопут Београд – Бјељина”, рекао је Вучић.

Додао је да ће БиХ радити даље аутопут према Брчком и Добоју и даље већ имају аутопут према Бањалуци.

“Надам се да ће БиХ продужити тај аутопут даље од Брчког до Тузле и Сарајева, ако је то путања коју су изабрали”, рекао је Вучић.

Истакао је да је то веома снажан подстицај односа Србије и Републике Српске за ближу сарадњу људи и промет робе и услуга, као и да је то од великог економског значаја.

Према његовим речима, до 1. јуна Србја ће завршити пројектну документацију за тај део и на томе се увелико ради.

Вучић изразио очекивање да ће средином јуна или до краја јуна заједно са Додиком отворити радове на том аутопуту.

Додао је Вучић да је Србја преузела на себе да изгради мост преко Саве, чија је вредност око 100 милона евра.

“Ми ћемо га брзо изградити, то је део поклона нашем народу у Српској и БиХ”, казао је Вучић.

Вучић је рекао да је Додика, такође, упознао са свим оним што се дешава у Србији, а посебно у односима Београда и Приштине, када је реч о укидању или неукидању таксе које је Приштина увела против Србије и српског народа на Косову и Метохији, као и потенцијалном наставку дијалога.

Каже да је од Додика добио све неопходне информације о Босни и Херцеговини, као и о Републици Српској будући да је он српски члан Председништва.

“Ми смо разговарали о сарадњи Србије и РС. Ми ту сарадњу не прекидамо већ је ужурбано и охрабрујуће брзо настављамо”, рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: МЕМОРИЈАЛ У ДОЊОЈ ГРАДИНИ ЗАЛОГ ЗА БУДУЋНОСТ
Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком и о заједничкој изградњи Меморијалног центра Доња Градина Јасеновац, у који ће чију ће изградњу како је рекао, Србија уложити 75 одсто, а РС 25 процената.

То ће, како је рекао, бити један огроман, величанствен пројекат који ће говорити о нашој пришлости и мучеништву Срба, али и других народа, пре свега, Јевреја и Рома.

“Мислим да је то залог за будућност, да нам се такве ствари никад не понове”, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији са Додиком.

ДОДИК: СРБИЈА НАЈВАЖНИЈИ ФАКТОР СТАБИЛНОСТИ И БЕЗБЕДНОСТИ
Председавајући председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је Србија најважнији фактор стабилности у региону и захвалио председнику Александру Вучићу што је осмислио начин подршке инвестицијама у РС.

“Овај први иницијални пакет од милион евра је привукао 340 заинтересованих младих људи да аплицира за пројекте”, рекао је Додик.

Како је додао, важан политички проблем је формирање органа власти и то спречава БиХ да пошаље добру поруку за привлачење инвестиција, због чега штету трпи и РС.

“У име Председништва сам позвао Вучића да посети БиХ и да тамо наставимо разговоре о сарадњи”, рекао је Додик на заједничкој прес конференцији са Вучићем у Београду.

Он је указао да разговори у Бриселу нису могли да прођу без разговора о ситуацији у региону.

Приметио је да су све већи притисци и спољни и унутрашњи како би се ослабила преговрачка позиција Београда, те истакао да је важно одмаћи се од дневнополитичких тема, како би се посвети решавању косовског проблема.

ВУЧИЋ: ШАРЧЕВИЋЕВА ИЗЈАВА МИ СЕ УЧИНИЛА ПОГРЕШНОМ, СВАКИ ЧОВЕК ВАЖАН
Уверен сам да министар Шарчевић није имао намеру да било кога увреди, али ми се његова изјава учинила погрешном, рекао је данас председник Александар Вучић, поводом изјаве министра просвете да нема озбиљних имена међу порофесорима универзитета који су подржали протесте.

“Шарчевићева изјава ми се учинила погрешном. Сматрам да је сваки човек у овој земљи важан”, нагласио је Вучић на прес конференцији.

Свестан је каже сваког постигнућа, зна у цифру број отворених музеја, болница, школа, домова здравља, вртића, колике су биле плате и пензије пре, а колико сада, али је свестан, каже, и да има оних који то неће тако да виде.

“Сви резултати говоре да смо апсолутно у неуопредиво бољој позицији у свакој сфери живота. Али, има један део људи који вам и добре резулате замерају и посматрају све то на другачији начин. Онда себе преиспитујете”, истакао је председник Србије.

Вучић је додао да најбоље зна и коликим смо спољним притисцима изложени и да их он увек прима, док многи из његове странке, али и од коалиционих партнера се склоне када су тешка питања.

“Ту су у великом броју када нешто лепо треба да се саопшти, а када треба да се примају ударци и када је тешко, зовите кажу – зовите Вучића”, рекао је и додао да, упркос свему томе, одлучан је да настави да се бори и истраје.

Нагласио је да је сигуран да је Србија на добром путу, много бољем него икада до сада у савременој историји.

“Огромна већина грађана то види и поштује рад, марљивост и поштење изнад свега и на изборима чини ми се у још већој мери уме то да награди. Мени је итекако стало до мишљења сваког човека и наставника и било кога другог”.

Вучић је рекао да верује да ћемо умети по најважнијим стварима да дођемо до решења и подсетио да је писао и председнику САД Доналду Трампу.

Председник Србије је истакао да је веома битно да разумемо колико је важно да решавамо пробеме и да их не остављамо за будућост и да увек вреди покушати и чак са један одсто шанси да се успе.

Вучић је рекао да ће бар остати у историји записано да сте покушали нешто да урадите и решите муке будуће генерације.

Каже да неки људи у Србији не разумеју да се променила парадигма гледања на будућност и да је најважније питање економског развоја.

“Ја нисам довољно снажан да убедим све оне неверне Томе који би само да нешто добаце, кибицују и да никада ништа не решавају и да размишљају како је најлакше правити се блесав”, приметио је.

Додаје и да иначе у нашој земљи најбоље пролазе они који не раде ништа, пошто њих нико не критикује и то су, истиче, увек неки фини људи.

“А највише смо нападали и на крст разапињали оне који су били највредније у нашој историји и готово непоредиво смо то чинили, као и оне који су највише радили за наш народ”, закључио је Вучић.

ВУЧИЋ:НЕКИ У ХРВАТСКОЈ ПАТЕ ЗА СЛАБОМ СРБИЈОМ ТАДИЋА И ОСТАЛИХ
Начин на који хрватски медији у последње време извештавају о Србији председник Александар Вучић види као израз жеље оних у Хрватској који би желели слабу Србију, онакву каква је била некада под Тадићем, Ђиласем и Јеремићем, када је Хрватска била доминантна у односу на нас у сваком погледу.

“Ако они толико навијају да у крви одем, да нестанем, те пишу да је гротло овде, превратничка атмосфера, мора да сам нешто много добро урадио за Србију у претходном периоду”, приметио је, на конференцији за штампу после разговора са председавајућим Председништва БиХ Милроадом Додиком.

Вучић је указао да је за хрватску телевизију раније рекао, али су то исекли, иако се диче да су објективни, да би неки људи, а не верује да је то став целог хрватског народа, а ни хрватског руководства, волели да имају слабу Србију Тадића, Јеремића и Ђиласа, у чије је време Хрватска имала двоструко већи раст, суфицит у трговини са Србијом, и била доминанта у сваком, па и војном погледу.

“Који год од тих показатеља погледате данас, видећете да је другачији. Србија има суфицит у трговини са Хрватском, има двоструко већи раст од Хрватске у 2018, за 55 одсто нижу стопу јавног дуга у односу на БДП, готово двоструко нижи јавни дуг у апсолутном износу”, објаснио је он.

Вучић је констатовао да је Хрватска такмичарска нација као и ми да и би неки желели да се неко раније време врати.

“То можете видети када читате њиховог главног идеолога Давора Штира. Ту видите колико пате за старим руководством у Србији, а колико су опрезни када говоре о Србији под Вучићем, јер је она неупоредиво снажнија него раније”, подвукао је он.

Вучић је истакао да Србија Хрватску ничим не угрожава, осим што Србија неће бити слаба, неспособна и економски унижавана као раније.

Рекао је да Србија жели добре и најбоље односе са Хрватском, жели још много тога да уради са том земљом, као што је урадила за припаднике хрватске мањине.

“Нека људи у Србији погледају то писање, па ће да се насмеју. Мене је то помало забављало. То је једна од ретких ствари у претходним недељама”, закључио је он.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 31. јануар 2019.