Дачић: Придајемо велики значај сарадњи са Кином и “Појасу и путу”

Дачић истакао да су кључни интереси који мотивишу сарадњу Србије са Кином – економски развој и подршка на међународном плану

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да, ако се чланице ЕУ све више отварају кинеском капиталу и инвестицијама, нема разлога да то не чини и Србија, поготово сада након што поједине чланице ЕУ учвршћују партнерске односе са Кином.

Дачић је, у обраћању на неформалном састанку министара спољних послова ЕУ и земаља кандидата за чланство у Букурешту, рекао да је ЕУ највећи трговински парнер Кине, док је Кина други по величини трговински партнер ЕУ, тако да узајамно могу много да добију од интеграције и стабилности региона Западног Балкана.

Он је подсетио да је дуже од два месеца на снази одлука Приштине о увођењу таксе од сто одсто на робу из Србије и БиХ, којом се крше одредбе Цефте и која онемогућава даље разговоре, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

“Стога апелујемо да ЕУ и њене чланице убеде поједине политичке актере у региону Западног Балкана да једнострани потези нису решење проблема, већ да је најважније да се вратимо дијалогу као једином исправном путу који треба да доведе до свеобухватног решења”, рекао је Дачић.

На скупу посвећеном сарадњи са Кином, Дачић је нагласио да Београд чврсто верује да је интерес ЕУ, али и Кине, стабилан и просперитетан Балкан, као део Европе.

“Западни Балкан представља важан трговински правац и регион у коме кинеске компаније могу да тестирају своје могућности на европском тржишту”, навео је Дачић.

Он је истакао да су кључни интереси који мотивишу сарадњу Србије са Кином – економски развој и подршка коју Кина пружа Србији на међународном плану, посебно у Савету безбедности УН. Дачић је подсетио да од почетка борбе Србије за очување територијалног интегритета и суверенитета, Кина пружа принципијелну подршку засновану на међународном праву.

Он је додао да то Кина и данас чини не само на седницама Савета безбедности УН, већ и у другим међународним форматима, залажући се да, у отвореном дијалогу Београда и Приштине, дође до компромисног и одрживог решења. Дачић је напоменуо да је Београд свестан да постоје разлике међу чланицама ЕУ када је реч о њиховим билатералним односима са Пекингом, али то не спречава ЕУ да сарађује добро и отворено у областима које су у надлежности Уније.

“Верујемо да интензивна сарадња Уније са Кином може да допринесе бољем разумевању и у другим областима. Србија, као кандидат за чланство у ЕУ, има обавезу из Споразума о стабилизацији и придруживању да усклађује своје законодавство са правним тековинама ЕУ, што и поштује”, навео је Дачић.

ЗНАЧАЈНО МЕСТО КИНЕ
Према његовим речима, један од спољнополитичких приоритета Србије, осим интеграције у ЕУ и јачања сарадње са суседним земљама, јесте и продубљивање односа са земљама из других региона, међу којима Кина има веома значајно место.

“Од успостављања Стратешког партнерства 2009. године и Свеобухватног стратешког партнерства 2016. године, можемо рећи да наше односе карактерише висок степен узајамног поверења и подршке у најважнијим питањима, као и растућа економска сарадња, али и јачање културних веза”, указао је он.

Дачић је навео да Србија придаје велики значај даљем јачању свеобухватног стратешког партнерства са Кином, сарадњи у оквиру иницијативе “Појас и пут”, као и механизму сарадње Кине и 16 земаља централне и источне Европе “16 плус један”. Он је додао да се Србија тренутно припрема за што боље учешће на састанку Кине и земаља централне и источне Европе у Дубровнику почетком априла, те подсетио да су у Србију стигле многе кинеске инвестиције.

Скуп у Букурешту одржава се у организацији високог представника ЕУ за спољне послове и безбедност Федерике Могерини и румунског председавања ЕУ.

Централна тема састанка били су односи са Кином, као и будућност Западног Балкана, јачање дијалога и унапређење регионалне сарадње у контексту глобалних изазова.

 

Извор Бета/Н1, 01. фебруар 2019.