Дачић: Споразум о Косову треба постићи за време Трампа

Дачић каже да у дијалогу Београда и Приштине треба што пре постићи трајно решење јер може доћи до промена у међународним односима

Још је неизвесно да ли ће Савет безбедности Уједињених нација 7. фебруара расправљати о Косову.

САД, Велика Британија, Немачка и Пољска биле су жестоко против тога да се редовни тромесечни извештај генералног секретара УН о КиМ нађе на дневном реду седнице, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је на конференцији за новинаре рекао да први пут у Савету безбедности УН није усвојен дневни ред, који иначе сваког месеца предлаже председавајући, што је, оцењује, неозбиљно за организацију попут УН.

Он је објаснио да је седница на којој би требало да се расправља о редовном извештају о КиМ заказана за 7. фебруар, али да није извесно да ли ће на њој бити речи о Косову, јер ће се вероватно тек тог дана усвајати дневни ред.

“Тешко да можемо да скупимо девет гласова да то буде на дневном реду, јер ту нема вета. Али не могу ни они да скупе девет гласова да не буде”, рекао је Дачић.

Он је позвао међународну заједницу на договор истичући да се, ако у тренутку када је дијалог блокиран неко каже да нема потребе да се разговара о Косово, може очекивати да КиМ више никад неће бити на дневном реду.

“Сутра морам у Вашингтон на конференцију, одатле у Њујорк, јер је седница заказана 7. фебруара. Није извесно да ли ће да буде, вероватно ће да дођу и кажу отварамо седницу, ко је за усвајање дневног реда и може да се деси да дођемо тамо, а да они не усвоје дневни ред, то је неозбиљно за организацију која претендује да води свет”, рекао је Дачић.

 

Извор Танјуг/Б92, 04. фебруар 2019.

ДАЧИЋ: СПОРАЗУМ СА ПРИШТИНОМ ТРЕБА ПОСТИЋИ ЗА ВРЕМЕ ТРАМПА
Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да у дијалогу Београда и Приштине треба што пре постићи трајно решење јер може доћи до промена у међународним односима.

“Потребно је убрзати дијалог, постићи трајно решење, не губити време, за српске интересе је добро да се тај процес што пре заврши јер се међународни односи могу променити”, рекао је Дачић на конференцији за медије с премијером Доминике Рузвелтом Скеритом.

Дачић је навео да је администрација председника САД Доналда Трампа прва америчка администрација која је отворила врата могућности да се дође до компромиса Београда и Приштине.

“Неке раније, а можда и нека будућа, имаће став да је компромис само признање независности Косова”, казао је шеф српске дипломатије.

Додао је да и шефица европске дипломатије Федерика Могерини подржава тражење компромиса и да ће после ње “можда доћи неко други ко неће бити наклоњен томе”.

Он је рекао да је потребно постићи договор у наредних годину или две, и додао да ће се до споразума, ако не буде постигнут у том периоду, тешко доћи икада после.

Оценио је да је за то неопходна политичка стабилност у Србији и критиковао опозицију због тога како се односи “према државотворним питањима”.

Дачић је рекао да је Србији потребан консензус око Косова, какав постоји међу Албанцима, и додао да је незадовољан што опозиција најављује да ће им главна активност бити спољнополитичка.

“То значи да ће они у Бриселу да причају вероватно да је у Србији диктатура, да у Србији нема људских права, да је Србија фактор нестабилности и изазивања конфликата са суседима. То је исто као што причају наши непријатељи”, казао је Дачић.

ДАЧИЋ СА ШПИНДЕЛЕГЕРОМ О МИГРАЦИОНОЈ СТРАТЕГИЈИ
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са генералним директором Међународног центра за развој миграционих политика – ICMPD Михаелом Шпинделегером.

Министар Дачић нагласио је да Република Србија поздравља активности Центра на плану подршке у изради миграционих стратегија и спровођењу програма у овој области.

Посебно је издвојио пројект “Link up! Serbia” који представља студију изводљивости која помаже у идентификовању могућих механизама за усмеравање дознака наше дијаспоре (превасходно из Аустрије) у инвестиционе токове у Србији и изразио очекивање да ће овај пројект бити ускоро настављен, саопштило је Министарство спољних послова.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је Србија, као земља која се и даље суочава са великим бројем избеглица и расељених лица из ратова на подручју бивше Југославије, поздравила усвајање Њујоршке декларације о избеглицама из 2016. године, као корак ка одрживом и трајном решењу овог питања.

Шпинделегер је представио планове за отварање регионалне канцеларије ICMPD у Београду, за шта је Дачић изразио велико интересовање и спремност за наставак разговора на експертском нивоу, уз очекивање да се по отварању канцеларије наша сарадња додатно ојача и прошири конкретним пројектима у области миграционих политика.

Министар је истакао и да је Србија опредељена да настави добру сарадњу са Међународним центром за развој миграционих политика, у духу активног и равноправног партнерства у остваривању свих заједничких циљева.

 

Извор Бета/Танјуг/Б92, 04. фебруар 2019.