Медији: Пацоли претио Дачићу смрћу на скупу у Букурешту

Пацоли је без пардона и на српском рекао: “Ако буде неки атентат, да знаш да смо ми Албанци”

Тзв. Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли је на министарском састанку у Букурешту, првом потпредседнику Владе Србије и шефу дипломатије Ивици Дачићу отворено запретио смрћу, пише данашњи Курир.

Према наводима листа, Пацоли је без пардона и на српском рекао: “Ако буде неки атентат, да знаш да смо ми Албанци”.

Дачић је у изјави за Курир тим поводом рекао да су албански политичари нервозни, јер им се руши тло под ногама.

Већ сам огуглао на претње, али ово је први пут да ми неко од албанских политичара тако директно каже. То показује колико су нервозни, руши им се тло под ногама. Мислили су да је све готово, рекао је Дачић.

Одговорио сам им, каже Дачић, да сам ја њихов министар, а да су они само моји помоћници, јер је Косово део Србије.

Они су навикли да добију све на силу. Сада су ударили на тврдо! Нема одустајања, без обзира на претње, казао је Дачић.

На састанку министара спољних послова ЕУ и балканских земаља кандидата за чланство у ЕУ, одржаном 1. фебруара у Букурешту, Дачић је претходно констатовао да се за столом налазе два косовска министра спољних послова, алудирајући на то да је вршилац дужности шефа дипломатије Албаније, Гент Цакај, пореклом са Косова.

“Зашто Косово има два министра спољних послова за столом. То је тешка провокација (званичног) министра спољних послова (и премијера) Едија Раме”, казао је Дачић, пренео је раније албански сајт “Балкан веб”.

На то је реаговао Цакај, који је рекао Дачићу да је раније требало да буде испровоциран будући да је Косово и раније имало двојицу министара спољних послова.

“Ви сте из Призрена, зар не, ја сам Албанац са Косова и овде представљам Албанију”, рекао је Цакај.

“Па јесте. Ми смо сви из Србије. Косово је Србија”, узвратио је Дачић, што је изнервирало Пацолија који је запретио атентатом.

Албански премијер Еди Рама истовремено је званично и министар спољних послова, а Цакај је вршилац министра спољних послова, пошто му је Рама пренео сва овлашћења.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 04. фебруар 2019.