Брнабић: Извештај „Фридом хауса” недовољно објективан

Брнабић је новинарима рекла да то не значи да је тај извештај за њу ирелеватан и поручила да ће се њиме бавити како би се ствари у Србији унапредиле

Премијерка Ана Брнабић сматра да је извештај „Фридом хауса”, у коме се наводи да је Србија делимично слободна земља, недовољно објективан и да се бави неким перцепцијама са којима се она не би сложила.

Брнабић је новинарима рекла да то не значи да је тај извештај за њу ирелеватан и поручила да ће се њиме бавити како би се ствари у Србији унапредиле.

„Што се тиче извештаја ја морам да кажем да ћу детаљно да прочитам, он је за мене релевантан као и остали извештаји”, рекла је премијерка.

Она је рекла да се пак са тим извештајем не слаже, наводећи да не осећа да живимо у делимично слободној земљи већ да, како каже, живимо у слободнијој земљи него пре неколико година.

Слобода је, каже, када влада брине о грађанима, показујемо им да је на услузи и ослобађа њихово време да они раде неке друге ствари.

Брнабић је на питање о претњама новинарима Н1 телевизије рекла да то апсолутно осуђује и да је од тога још важније да су они који су упутили претње приведени.

„Апсолутно осуђујем све претње и све нападе као и увек до сада директно и недвосмислено. Мислим да је то недопустиво, црвена линија која никада не сме да се прелази. Драго ми је да је, уместо тога, онај ко је упутио увреде приведен. То је значајније од вербалне осуде”, рекла је Брнабић, преноси Танјуг.

СВЕТ ДА ПРЕПОЗНА КО ЈЕ КОНСТРУКТИВАН, А КО НИЈЕ
Премијерка Ана Брнабић рекла је данас да Приштина наставља са једностраним потезима који не доприносе регионалној стабилности, нада се да ће свет да препозна ко је конструктиван, а ко је супротно од тога, и да ће се на основу тога у будућности формирати позиције када се буду стекли услови да се настави дијалог.

На питање новинара о таксама које је Приштина увела, као и недавно усвојеном Статуту комбината „Трепча”, Брнабић је казала да Приштина ради све супротно од онога што би допринело томе да се Београд и Приштина врате дијалогу.

„Све смо даље да се вратимо за сто и да разговарамо о нормализацији, не због Београда, већ захваљујући једностраним потезима Приштине”, рекла је Брнабић.

Премијерка очекује да ће се то као бумеранг вратити Приштини, односно, грађанима и то пре свега, Албанцима на Косову и Метохији.

„Ако они рачунају да је то јачање позиције пред неке будуће преговоре, мени се чини да је управо супротно. Не знам како ће да се ослоне на партнерство са земљама чланицама ЕУ око визне либерализације, ако већ два и по месеца говоре ‘не’ на све њихове захтеве. Како да рачунају на подршку САД када Трамп тражи да се суздрже од једносртаних потеза, а они доносе нове”, рекла је Брнабић.

Србија, с друге стране, каже, разговара свакодневно са свим партнерима:ЕУ, САД, Кином, Русијом и пази на своје интересе, води јако пажљиву, озбиљну и одговорну политику.

„Надам се да је свет такав да ће умети да препозна ко је толерантан, суздржан, конструкитван, а ко је супротно, и да ће на основу тога сутра да се формирају позиције када се буду стекли услови да се настави дијалог”, закључила је Брнабић, преноси Танјуг.

 

Извор Политика, 06. фебруар 2019.