Драган Бјелогрлић: Нека Којо резервише још места у купеу

Реакција Драгана Бјелогрлића на изјаву Николе Која да ће са породицом напустити Србију ако протести не доведу до смене власти

Колеге Николе Која за Данас коментаришу његову изјаву да ће, ако пропадну протести, отићи из земље.

ДРАГАН БЈЕЛОГРЛИЋ, ГЛУМАЦ И РЕЖИСЕР
Верујем да ћемо се сви заједно изборити да до тога не дође. Ако не успемо, нека резервише још места у купеу.

ХАЏИ НЕНАД МАРИЧИЋ, ГЛУМАЦ
Разумем га у потпуности и мислим да је он само један од људи који више не могу да издрже дуготрајан и мукотрпан пут транзиције којој се не види крај. Ово је последњи покушај да завршимо оно што је пре тридесет година започето. Ја нисам размишљао о томе да одем одавде, али свако има право да спасава свој живот, да тражи и ствара срећу за своју породицу. Овде се ради управо о томе, а не о политици иако је изједначавамо са животом јер га она одређује. Овде се ради о томе да ли ћемо пронаћи коначно решење за то што људи овде протестују већ уназад двадесет година. И, мислим да су ови протести највише социјална револуција него било шта друго.

БРАНИСЛАВ ТРИФУНОВИЋ, ГЛУМАЦ
Знам за то јер то одавно прича. Мислим да је он као и већина нас схватио да нам је ово последња шанса. Није то рекао у афекту, нити да би се неко уплашио, него једноставно тако мисли.

ВИДА ОГЊЕНОВИЋ, КЊИЖЕВНИЦА И РЕДИТЕЉКА
Потпуно разумем Која, зато што он свакога дана износи своје мишљење и захтеве и то не само у своје, него у име протестаната који се са њим слажу и аплаудирају му а на то нико не обраћа пажњу, као да је потпуно споредно шта ти људи мисле и желе. Жао би ми било да Којо везује свој опстанак овде за успех протеста јер га ова средина много цени. Он је направио низ сјајних улога. Али, исто тако, ова средина ће преболети и Која, као и многе друге, зато што се води логиком „кога нема без њега се може“. А како се може, то ову средину не занима.

БОЈАНА МАЉЕВИЋ, ГЛУМИЦА
То је израз човекове одлучности и вере у своје ставове. Није једини. Познајем многе који планирају да оду, у годинама не баш радосним за потпуно нове почетке.

 

Извор Данас, 06. фебруар 2019.